Македоника Литера

Чуанг Це - БЕЗГРИЖНО ТАЛКАЊЕ

Bezgrizno%20talkanje_Cuang%20Ce%20-predna%20korica.jpgЧуанг Це

БЕЗГРИЖНО ТАЛКАЊЕ (Избрани текстови)

150 мкд

      „Еднаш јас, Чуанг Це, сонував дека сум пеперутка – среќна пеперутка, која леташе задоволно наоколу без да биде свесна дека е Чуанг Це. Одеднаш, јас се разбудив и видов дека јас сум Чуанг Це.

      И јас сега не знам дали јас сум Чуанг Це кој сонуваше дека е пеперутка или сум пеперутка која сонува дека е Чуанг Це. А помеѓу Чуанг Це и пеперутката, несомнено, постои разлика. Ете тоа е она што се нарекува преобразба на нештата.“ Преобразбата на нештата претставува еден од клучните термини на филозофијата на Чуанг Це. Го сметаат за еден од најголемите учители на таоизмот.

      Нарачај

Created by: Boost Nova 2011

Top Desktop version