Македоника Литера

Тајни незнајни

Киро Донев

200 ден.

116 стр., 240 х 170 мм, 2023 г.

„Тајни незнајни“ содржи седумдесетина стихувани и римувани прозни текстови, поделени во четири циклуси. Првиот циклус, со наслов „Азбучна криенка“, е посветен на македонската азбука, при што за секоја буква од македонската кирилица има куса песна, придружена со соодветен цртеж. Во оваа т.н. букварка, најмладите читатели, преку игра на зборови и асоцијации, се поведуваат во учењето на буквите.
Другите три циклуса содржат четириесетина куси раскази срочени како поезија во проза, во кои на најмладите читатели им се откриваат тајните на природата и на животинскиот свет. Расказите во оваа книга се раскажани со јазик и стил лесно прифатлив за децата и препознатлив за Киро Донев, учејќи ги децата што е добро и убаво и што се крие во природата и општеството.
Книгата е илустрирана со седумдесетина цртежи на Мирослав Георгиевски – Миро.
За Киро Донев и за книгата Ацо Гогов пишува:
– Киро Донев е првенствено познат како писател за деца иако во неговиот опус има и наслови кои се наменети за возрасни. Зад себе има цели 60 години творештво – почнувајќи од првите песнички и раскази за деца објавувани низ списанијата некаде во почетокот на 60-тите години па сѐ до најновите негови објави низ списанијата и во повеќе одделни книги. Дека станува збор за автор кој низ изминатите децении стекнал своја препознатливост, свој, да го наречеме така, киродоневски стил, доказ е и најновата книга „Тајни незнајни“. Првиот дел содржи „букварки“, кратки лирски песнички преку кои децата можат да се запознаат со буквите од азбуката на еден оригинален начин. Овде постапката на учење на новите букви има обележје на игра, на нешто необврзано, забавно и досетливо, нешто кое треба да го понесе...

Детето на ветрот

Ванг Ѓунсин

250 ден.

172 стр., 200 х 140 мм, 2022

„Детето на ветрот“ е дело на фантазијата што го раскажува магичниот живот на Бенбен во долината „Сребрена Трева“. Со интересни ликови, со топол и нежен тон, убаво напишана и со бујна имагинација, оваа книга гради бајковит свет на убавина, добрина и чистота. Бенбен е дете на ветрот. Бенбен може да го разбере јазикот на животните, да комуницира со самовили; патува наоколу со мајка му – ветер, ја решава кризата на една земја и спасува животи на...

Деџата во мобилниот телефон

Џоу Син

250 ден.

174 стр., 200 х 140 мм, 2022

„Децата во мобилниот телефон“ опфаќа современа тема и проблеми предизвикани од технолошкиот развој кои се случиле во најново време. Малата Шун мисли дека нејзините родители се неодговорни. Тие се препуштени на игрите на телефон и таа мисли дека тие повеќе го сакаат телефонот од сопственото дете. На својот роденден, малото девојче посакува да влезе во нејзиниот „непријател“ за нејзините родители да поминуваат повеќе време со неа. Еден ден, желбата...

Ќерката на Огнениот Император

Кинески народни приказни

200 ден.

56 стр., 230 х 170, 2022

Серија со сликовници со кинески народни приказни. Серијата содржи пет познати и репрезентативни кинески класични приказни, и тоа: „Говедарот и Ткајачката“, „Легендата за Неџа“, „Ќерката на Огнениот Император“, „Лотосовиот фенер“ и „Пангу ги создава земјата и небото“. Прераскажани се од Френсис Жерар (Англија), илустрирани се со оригинални илустрации од познати кинески ликовни уметници: Ванг Веиџи, Ли Хаијан и Ју Ѓун.

...

Легендата за Неџа

Кинески народни приказни

200 ден.

52 стр., 230 х 170, 2022

Серија со сликовници со кинески народни приказни. Серијата содржи пет познати и репрезентативни кинески класични приказни, и тоа: „Говедарот и Ткајачката“, „Легендата за Неџа“, „Ќерката на Огнениот Император“, „Лотосовиот фенер“ и „Пангу ги создава земјата и небото“. Прераскажани се од Френсис Жерар (Англија), илустрирани се со оригинални илустрации од познати кинески ликовни уметници: Ванг Веиџи, Ли Хаијан и Ју Ѓун.

...