Македоника Литера

„МАКЕДОНИКА ЛИТЕРА“ ДЕЛ ОД КИНЕСКАТА КАМПАЊА „ЧИТАЈТЕ КНИГИ НА ИНТЕРНЕТ“

   

     „МАКЕДОНИКА ЛИТЕРА“ ДЕЛ ОД КИНЕСКАТА КАМПАЊА „ЧИТАЈТЕ КНИГИ НА ИНТЕРНЕТ“

  На годинашниот Светскиот ден на книгата и на читањето – 23 април, кинеската глобална медиумска корпорација Кинеска интернационална издавачка група
(ЦИПГ), започна кампања „Читајте книги на Интернет“. Кампањата ја
спроведуваат седумте издавачи кои работат во рамките на групацијата ЦИПГ, со
тоа што избраа по еден партнер од странство, за двојазично читање на исти
извадоци од книги.

Еден од тие седум издавачи е „Делфин букс“, со кого
соработува „Македоника литера“ и со кого копродукциски веќе издадоа 13 тома од
едицијата „Најдобрата кинеска литература за деца“. „Делфин букс“ за партнер ја
избра „Македоника литера“. Кампањата започна со читање на исти извадоци од
страна на првите луѓе на издавачките куќи. Извадок од книгата на познатиот
кинески писател Џанг Ќиушенг „Приказни големи колку дланка“ (која е дел од
едицијата „Најдобрата кинеска литература за деца“) читаше директорот на
„Македоника литера“ Нове Цветаноски, а на кинески јазик претседателот на
„Делфин букс“ Ванг Леи. За време на настанот, со претседателите на кинеските
издавачки куќи, учествуваа и првите луѓе на издавачки куќи од Полска, Белорусија,
Либан, Јапонија , Перу, Македонија и Шпанија.Инаку, ЦИПГ ќе биде домаќин на првиот „Кинески меѓународен е-саем закниги“ во средината на јули годинава. 

    Саемот на книгата ќе биде претставен во 3Дтехнологија за виртуелна реалност, високо прикажувајќи ги физички книги како присутни, и создавајќи платформа за прикажување што опфаќа време и простор во глобалната издавачка индустрија за светот. Се очекува на овој начин да севоспоставан нови канали на соработка во издаваштвото и да се поттикне читањетокниги. Повеќе: http://www.cipg.org.cn/2020-04/24/content_41134187.htm