Македоника Литера

Низини

Анжел Гимера

200 мкд

100 стр./ A5 формат (200x140)

      Драмата „Низини“ (1896) е љубовно-социјална и трогателна приказна. Главниот лик е Марта, сиромашна селска девојка, млада љубовница на Себастијан, голем земјопоседник. Тој мора да се ожени со богата жена. За да стави крај на гласовите за врската со Марта, но и покрај тоа да ја задржи како љубовница, Себастијан ја мажи за несвесниот Манелич, млад овчар од планините, и ги сместува младенците во селската воденица. Марта се наоѓа во ситуација да биде растргната помеѓу стариот авторитарен љубовник и новиот мил сопруг.

      „Низини“ е најпознатото дело на Гимера и станува меѓународна сензација веднаш по својата театарска премиера, а преведена е на над 15 јазици. Освен што е многу изведувана во театрите во светот, трипати е адаптирана за опера, а е филмувана дури осумпати, од коишто еднаш и во режија на култната германска режисерка Лени Рифенштал (1954).

      Анжел Гимера и Хорхе (1845-1924) е најважниот писател на каталонската преродба, кога каталонскиот јазик повторно се јавува како книжевен јазик. Тој дури 23 пати бил номиниран за Нобеловата награда за литература, но не ја добил поради политички причини поради притисоците од страна на шпанската влада. Неговите драми се преведени на многу јазици и се изведувани во многу земји. Автор е на голем број светски познати драми напишани на каталонски јазик, кои се преведени на повеќе јазици и изведувани низ многу земји во светот. Најпознати од нив се „Низини“, „Марија Роса“ и „Ќерката на морето“.

      Оваа драма е прво дело на Гимера објавено на македонски јазик.

      Нарачај

Една неважна жена

Оскар Вајлд

200 мкд

110 стр./ A5 формат (200x140)

     

      Како Оскар Вајлд ја дефинира жената?

      Еве зошто Оскар Валјд е Оскар Вајлд. Луциден, духовит, директен, пророклив... неповторлив. Брилијантен.

      „Една неважна жена“ (1893) е драма во која се исмева англиската аристократија. Токму аристократијата била првата театарската публика и претставата постигнала огромен успех во Велика Британија и во странство. Има многу изведби во светот, но и две филмски...

Тврдина

Сашо Огненовски

150 мкд.

132 стр./ A5 формат (200x140)

      „Двете пиеси во ова книга на актерот Сашо Огненовски, кој од неодамна е и драмски автор, носат едно ново театар­ско возбудување, еден стил кој е интересен и загадочен, теми кои постојано загатнуваат нови прашања и доста комплексни ликови кои носат компактни и органични дејствија.

      И двете пиеси („Тага“ и „Тврдина“) имаат сосема различен третман на проблематиката со која се занимаваат. Едната од нив е конципирана на...

Сказна за чучулигата

Томе Богдановски

250 мкд

      „Сказна за чучулигата“ содржи драми, монодрами и радиодрами за возрасни читатели. Повеќето од нив претходно се наградени или откупени на анонимни конкурси.

       Карактеристично за драмските текстови на Богдановски е тоа што тој пишува приказни со цврста драма­туршка структура; со динамичен или драматичен тек, и со одмерен и ефективен дијалог. Дејството во секој текст е предадено со потребната внатрешна и надворешна конфликтност, како негова движечка...

Пер Гинт

Хенрик Ибзен

200 мкд

136 стр./ A5 формат (200x140)

      Драмски спев, метафора на животот...
Величествено дело без граници меѓу реалното и фантастиката, свеста и потсвеста.

      „Пер Гинт“ е драмски спев кого уште современиците на Ибзен го прогласиле за величествено дело. Во критиката за литературата е наречен и „Хамлет на северот“. Драматуршкиот материјал почива врз непресушниот инстинкт за слобода и индивидуалноста како трагична вина за поединецот во системите на...