Македоника Литера

Гордиот Дабидеш

Ирена Доускова

 200 ден.

150 стр. / A5 формат (200x140)

   „Гордиот Дабидеш“ е едно од најпознатите чешки прозни дела на 21 век, извонредно успешен и познат бестселер со повеќе изданија на чешки јазик и е преведен на петнаесетина јазици. Неговата сценска адаптација долго време се изведува во чешките театри и често е прикажувана на чешката телевизија.
„Гордиот Дабидеш“ е најуспешната книга на Доускова. Ова дело стана едно од најпознатите чешки прозни дела објавени во времето на кадифената револуција. Само во Чешка се продадени повеќе од 65.000 примероци.
   Приказната во оваа книга ја раскажува едно девојче кое истовремено е и паметно и наивно. Хелена Соучкова нè води во текот на една година од првиот период „владата“ на комунистичкиот претседател Хусак, опишувајќи комични, како и по малку забавни епизоди и ситуации во кои се вклучени деца и возрасни. Кратките епизоди созда¬ваат компактна приказна која ги открива и малите и поголемите трагедии од детството на Хеленка.
Хелена Соучкова, осумгодишна ученичка во мал провинциски град, се соочува не само со лошата страна на животот во комунистичка Чехословачка, туку и со повеќе универзални проблеми, како што се смртта, училишни вечери, вина, тапи учители, предавство, љубов, еврејство, немирни помали браќа, речиси отсутни татковци, сурови соученици, лажни возрасни лица, морничави соништа и кошмари што го рефлектираат општеството околу неа. Дете на своето време, Хелена сепак се издигнува над сето тоа со својата грижливост, здравиот разум и мрачни замислувања, кои денес ни зборуваат со јасност и моќ. Хелена стана добро познат архетип во чешкото општество.
   „По својата природа `Гордиот Дабидеш` е лесна, опуштена, нежна и...

Теорија на чудноста

Павла Хоракова

300 ден.

302 стр. / A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

 Награда „Магнезија литера“ за најдобра проза во 2019 година.

   Романот „Teорија на чудноста" претставува брилијантно прикажана потрага по длабокото значење на животот. Во него опишани се неколку месеци од животот на Ада Сабова, нестереотипна, млада, урбана интелектуалка, која се обидува да ги балансира приватниот живот и кариерата. Разочарана од врските, од предвидливиот модел на својот живот, а најмногу од својата...

За тоа ли беше сè?

Евтим Евтимов

 150 ден.

 220 стр. /A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

    Романот „За тоа ли беше сè“ од познатиот бугарски писател Евтим Евтимове напишан со современ стилски израз и со вешто изведена структура. Во основа е политички роман, но тој, пред сè, е постмодерно егзистен­ци­јален, во кој на еден суптилен начин авторот говори за човечката судбина, за страдањата на човекот поради политичките парадокси. 

   Дејството е сместено во бугарскиот политички контекст по Втората...

Звукот на формирањето на солта : раскази на генерациите од постосумдесеттите години во Кина

  Генг Сонг , Ќингсианг Јанг

  300 ден.

  368 стр. / A5 формат (200x140)

  Прочитај извадок

 

    Оваа антологија содржи 16 раскази од генерација кинески писатели родени во 80-те години на 20 век и потоа, како и критички вовед од приредувачите. Таа е прва од ваков вид на странски јазик, односно наменета за читателите надвор од Кина. Расказите се избрани врз основа на два критериума: широката распространетост и прифатеност на делата и на авторите и нивното значење за запознавање и изучување...

Броеница

Тамта Мелашвили

150 ден.

96 стр. / 150 ден.

Прочитај извадок

   Романот „Броеница“ од Тамта Мелашвили изразува протест против секоја војна, каде и да се води. Тамта Мелашвили во својот роман успева без експлозии и истрели, сурово и како гола вистина да го претстави најсуровиот лик – војната. Таа раскажува за болката со болка, за нежноста со нежност, за стравот со детскиот страв и доловува еден руиниран и расплакан живот полн со болка и страдање, но ги доловува и детската итрина и...