Македоника Литера

Во време на епидемија

 

Паоло Џордано 

150 ден.    

   „Не се плашам да се разболам. Тогаш од што се плашам? Од сѐ што епидемијата може да промени. Да открие дека оклопот на човештвото што го знам е кула од карти. Се плашам од поништување, но и од неговата спротивност: дека стравот ќе помине без да нѐ промени однатре“ – пишува Паоло Џордано во своите есеизирани и луцидни приказни од својата карантинска епизода.

    Книжевниот бум во светот, книгата на Паоло Џордано, „  Во време на епидемија" авторот ја пишува во еден здив, за време на карантин. Таа е исклучително елегантна и суштинска со есеизирано раскажување и со размислувања за сосема новата ситуација и за трансформациите на современото општество и културата. Претставува фантастицен уметнички и психолошки збир на есеизирани и луцидни епизоди од карантинската приказна на авторот. Широкиот опсег, капацитетот и здивот на оваа книга веднаш беа разбрани во целиот свет и духот на оваа книга се чувствува во многу земји, затоа што сите се соочуваат со глобална криза.

    По италијанското издание, објавено пред четири недели, речиси истовремено книгата се објавува во 29 земјо од 31 издавач. Првите реакции на читателите во светотсе над сите очекувања. На пример, првиот ден по објавувањето само во Јапонија беапродадени повеќе од 200.000 примероци од електронското издание преку `АмазонЈапонија`, а во Франција повеќе од 150.000 примероци, исто така првиот ден. Веднашстигна на врвот на топ-листите на најбараните книги. Многу престижни светски дневни весници и списанија веднаш ѝ посветија големо внимание на книгата, отстапувајќи цели страници или и насловни страници. Огромен...

За жените

Бинг Син

250 мкд .

171 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

    Бинг Син е најпознатата фигура на ’женското писмо‘ во кинеската литература на 20 век. Во оваа книга ја раскажува сопствената верзија на феминизмот. И го поставува прашањето: Дали мажите или жените се поквалификувани да зборуваат за проблемите на современите жени?
    Оваа книга содржи раскази за различен тип жени и кои нудат различни претстави за
...

СУДБИНА

Луис Коуперус

200 мкд.

150 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

      Романот „Судбина“ (1890) е роман за пријателството, но и за фатализмот. Приказната се однесува на двајцата пријатели – Франк Вестхофе и Роберт ван Маерен. Кога една зимска ноќ Ван Маерен се наоѓа во Лондон и скита по улиците без скршена пара во џебот, неговиот стар пријател Франк великодушно му ја отвора вратата на својот дом и штедро дели сѐ со него.

   И покрај дијаметралните разлики меѓу нив, двајцата...

Адам и Ева

Ливиу Ребреану

300 мкд.

288 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

      „Адам и Ева“ е едно од ремек-делата на големиот романски писател на 20 век Ливиу Ребреану (1885 – 1944). Ова е љубовен роман, но главната тема е верувањето во реинкарнацијата, односно метемпсихозата. Архетипска и андрогена двојка се бара и се надополнува во седум многу различни историски периоди. Главниот лик на романот, Тома Новак...

Blue moon

 

  Дамир Каракаш

  BLUE MOON

  150 мкд.

  120 стр./ A5 формат (200x140)

  Прочитај извадок

     Романот на хрватскиот писател Дамир Каракаш „Blue moon“ претставува предвоен роман од повоената хрватска книжевност. Авторот следи еден фанатичен рокер, пропаднат загрепски студент од провинција, на самиот крај на осумдесеттите години на дваесеттиот век.

   

Во својата егзистенцијална изгубеност се...