Македоника Литера

Обител

  Захар Прилепин 

  600 мкд.

  663 стр./ A5 формат (200x140)

  Прочитај извадок

    Романот „Обител“ е базиран врз вистински настани и расветлува една темна точка и раскажува една дотогаш нераскажана трагична приказна од времето на сталинизмот: Соловецкиот манастир, претворен во ужасен логор, во првиот гулаг.

    Логорот се наоѓа на северот на Русија, во Белото Море. Основан е по Октомвриската револуција во 1917 година, какао Соловецкиот логор за специјални намени (т.н. СЛОН), првиот од новата мрежа на казнени логори во СССР. Во манастирот – затвор нема само белогардејци, туку и црвеноармејци, чекисти, ленинисти, сталинисти, кулаци, наемници, поети, свештеници, убијци, манијаци..., каде што џелатите стануваат жртви, а затворениците стражари.

   

     Прилепин романот го пишувал три-четири години, истражувајќи многу литература, архивски материјали, мемоари и досиеја на затвореници. Логорот Соловки е посебен феномен, првиот гулаг, и не може да се спореди со идниот Гулаг, но имало ужаси за кои не се очекувало да се слушне во Русија: ужасни затворски услови, глад, тешка исцрпувачка работа, беспричински егзекуции, неразумни казни...

    „Во руската култура постојат две традиции: трагедиска и херојска. Достоевски е трагедиска фигура, Толстој – херојска. Шаламов е трагедиска фигура, Солженицин – херојска. Прилепин точно ја следи херојската традиција. Прилепин е Големиот Стил. Никој не умее, но тој умее“ – напиша рускиот писател Андреј Рубанов за Захар Прилепин по објавувањето на „Обител“.

    „`Обител` е совршено грандиозен текст, прекрасен, сеопфатен, физички опиплив – во дијапазон од болка до сладострастие“, пишува Шамиљ Керашев.

   Нарачај   

Празнување на животот

 

  Нора Икстена

  150 мкд.

  113 стр./ A5 формат (200x140)

 

    Романот "Празнување на животот" е оценет како брилијантен, но тој не е само роман, туку самиот по себе е своевиден жанр. Не е ниту тажен, ниту радосен, туку е роман-рефлексија, чиешто читање претставува вистинско естетско искуство. Авторката од обичните човечки чувства и настани прави суштина, во која сепак најмногу значење им дава на вистинските љубови и на слободата и го поттикнува читателот да размислува кое од нив е...

Исушено блато

  Јанко Полиќ Камов

  300 мкд

  331 стр. /A5 формат (200x140)

     Јанко Полиќ Камов е хрватски писател. Декадент, егоцентрик, чудна и контроверзна личност, апокалиптичен поет, прв хрватски поет на асфалтот. Најнеобичната фигура во новата хрватска литература, авангардист пред да настапи хрватската книжевна авангарда. Неприфатен и несфатен во своето време, забрануван.

     

Ја оспорува...

Осум планини

 Паоло Коњети

 300 мкд

 200 стр. / A5 формат (200 x 140)

 Прочитај извадок

 

    „Осум планини“ е добитник на наградата „Стрега“ за 2017 година, преведен е на 39 јазици и досега е веќе продаден во повеќе од еден милион примероци во светот – најмногу во Италија во близу 400.000, во Холандија над 200.000, а во Франција и во Германија над сто илјади примероци.

    Освен наградата „Стрега“ доби уште шест високи книжевни награди во Италија и во...

Писателот оддалеку

 Владан Матијевиќ

 200 мкд

 233 стр. /A5 формат (200x140)

 

    Награда „НИН“!

    „Писателот оддалеку“ е пародичен, ироничен, зајадлив, сурово реалистичен роман.

    Во него авторот си поигрува со романескните конвенции, се нотсмева со писателот кој пишува роман за да ја добие наградата за роман на српската фабрика за шеќер. Но се поигрува и со постмодерните дискурси на раскажување. Тоа е приказна за писателот шарлатан кој се бори да се прослави како писател, а тоа исмевање всушност е и...