Македоника Литера

Адам и Ева

Ливиу Ребреану

350 мкд.

288 стр./ A5 формат (200x140), 2020 г.

Прочитај извадок

      „Адам и Ева“ е едно од ремек-делата на големиот романски писател на 20 век Ливиу Ребреану (1885 – 1944). Ова е љубовен роман, но главната тема е верувањето во реинкарнацијата, односно метемпсихозата. Архетипска и андрогена двојка се бара и се надополнува во седум многу различни историски периоди. Главниот лик на романот, Тома Новак, поминува низ повеќе животи, прво е свештеник во Индија, потоа гувернер во Египет, писар во Вавилон, римски коњаник во Рим во епохата на владеењето на Тибериј, калуѓер во средновековна Германија, лекар во Франција за време на Француската револуција и најпосле универзитетски професор во Букурешт. Тој се вљубува во седум различни женски личности: Навамалика, Изит, Хамма, Сервила, Марија, Ивона и Илеана. 

     Ливиу Ребреану изјавил дека „Адам и Ева“ е дело најблиско до неговата душа. Романот започнува со опишување на бела, санитарна сала, каде што професорот Тома Новак е повреден, ранет со четири куршуми во градите и е во смртна агонија. Кога ќе ги отвори очите, Тома Новак се сеќава на своите спротивставени дискусии со Алеман – поранешен професор по филозофија. Тој пак повеќепати се обидува да го убеди Новак за постоењето на метампихоза (реинкарнација). Алеман самоуверено изјавува дека вистинскиот живот се состои од седум земни животи. („Зошто токму седум? О, Господе, Господе, зошто седум? Затоа што седум е свет број! Отсекогаш бил свет, во сите души!) Алеман инсистира на овој број и се сеќава на материјалните и духовните планови на кои ги следат двата принципа (машкиот и женскиот) сè додека не го признаат потеклото и не се утврди дека го формираат билансниот пар. („Еден маж од милионите...

Blue moon

 

  Дамир Каракаш

  BLUE MOON

  150 мкд.

  120 стр./ A5 формат (200x140)

  Прочитај извадок

     Романот на хрватскиот писател Дамир Каракаш „Blue moon“ претставува предвоен роман од повоената хрватска книжевност. Авторот следи еден фанатичен рокер, пропаднат загрепски студент од провинција, на самиот крај на осумдесеттите години на дваесеттиот век.

   

Во својата егзистенцијална изгубеност се...

Здивена

 Марина Шур Пухловски

200 мкд.

198 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

 

    „Здивена“ е роман кој ја разјаснува разликата меѓу заљубеноста и љубовта, односно е антиљубовен роман. Во него е раскажана приказна за „животот кој минува низ прстите“ и за љубовта во време на скудност и за времето без љубов.

   Пишуван во јас-форма, како интимна исповед и со прецизна нарација, овој роман покажува дека вљубеноста, таа состојба на првобитна...

Бегалски мозаик

 Ен Мајклс

 250 мкд

 233 стр. /A5 формат (200x140)

 

   „Бегалски мозаик“ е најпознатото дело на Ен Мајклс. Наградено е со дури 12 високи книжевни награди. Според овој роман, во 2007 година, е снимен игран филм во режија на Џереми Подесва, а главните улоги ги толкуваат Стивен Дилејн (Јакоб) и Раде Шербеџија (Атос). Шербеџија ја доби наградата за најдобар актер на Римскиот филмски фестивал за улогата на Атос. 

   „Бегалски мозаик“ е сублимат...

Време за живот

  Маркос Хиралт Торенте

  200 мкд.

  164 стр./ A5 формат (200x140)

     Национална награда за литература на Шпанија, награда „Стрега“.

     Возбудлив и смел автобиографски роман за драматичната поврзаност меѓу татко и син, за тажните моменти и за опасните крстосници на животот. Храбра и убава, искрена и потресна исповед за која зборуваат читателите во светот. Страниците на оваа многу лична книга се проткаени со голема љубов – на синот спрема таткото кој му недостасувал во најголемиот дел...