Македоника Литера

Водата во езерото никогаш не е слатка

 Џулија Каминито
 
400 ден.
Обем: 270 стр., формат: 200 х 140 мм, корица: мека, година: 2022
 
 

Финалист на наградата Стрега

Награда Стрега оф

Награда Кампиело
 
Џулија Каминито во „Водата во езерото никогаш не е слатка“ ја раскажува приказната за една непријатна реалност, невидлива за многу современи писатели, но којашто удира без удари. Гаја и нејзиното семејство живеат во сиромаштија, се чувствуваат како да пловат во најматната вода, без надеж за бегство или подобрување на условите и животот. Но, тоа не е единствената движечка сила на овој роман. Неговата смела, искрена приказна ги отсликува вознемирувачките, неодговорени прашања на главниот лик и го открива лицемерството на инертното и изопачено општество.
   Приказната во романот во основа е социјална, тешка и мачна, но искрено и реално раскажана од аспект на младиот наратор и со младешки сензибилитет. Главниот лик Гаја е родена во проблематично семејство. Нејзината мајка, Антонија, прави сè што може за да му даде малку надеж на своето семејство, таа е двигателот на сè што треба да се направи за семејството, таа е столбот на семејството, која е бескрајно енергична за да ги надмине безнадежноста и неподносливоста и на своето семејство. Гаја ја поминува својата младост соочена со свет кој нема што да ѝ понуди, кој никогаш нема да ја прифати и кој нема да направи ништо за да биде прифатена. Ќе најде љубов и пријателство, но без вистински да ги прифати, ќе ја почувствува тежината на очекувањата, лагите и предавствата, љубомората, недоразбирањата, осаменоста и суровата реалност на животот...
   „Водата во езерото никогаш“ не е слатка доби повеќе позитивни критички оцени „Сјаен и моќен глас, како многу долга песна, глас толку уникатен...

Среќата на волкот

Паоло Коњети

250 ден.

Обем: 152 стр., формат: 200 х 140, 2022

Авторот на романот „Осум планини“ (преведен на 40 јазици и продадени на еден милион примероци) во овој роман создава љубовна приказна чии деликатни дејства се надополнуваат со живописните пејзажи на италијанските Алпи. Групата главни ликови, кои постојано се бараат себеси, се како глутница волци кои бараат блаженство додека се наоѓаат на пресвртница во своите животи откако го напуштиле градот (Милано) и заминале во едно високо...

Павел, душо моја

Алексеј Варламов

400 ден

320 стр., 200 х 140 мм, 2022

Павел Непомилуев е седумнаесетгодишен, наивен, искрен, мечтателен младич, израснат во советски дух кој искрено верува во идеите на социјализмот. Израснат во затворен стратешки град некаде во Сибир, Павел доаѓа во Москва за да се запише на филолошкиот факултет иако е целосно нефилолошки по карактер и по менталитет. Знаењето за упис не е доволно, но со интервенција на некои сили тој успева да се запише на саканиот факултет. Но наместо на...

Дона Алба

Џиб Михаеску

500 ден.

434 стр., формат: 200 х 140 (А5), 2022

Главните ликови во овој грандиозен роман се фатална жена и вљубен млад човек, подготвен на сè заради неа. Но, тоа е модерен урбан роман, извонреден по својата мистична атмосфера на Букурешт меѓу двете светски војни. Џиб Михаеску раскажува модерна приказна за принцези, принцови и просјаци. Ова е модерна урбана сторија за жените, парите и кариерите, сместена во тоа време. Се смета за голем љубовен роман во романската и на европската...

Досадников

  Ана Багрјана

   200 ден.

   180 стр. / формат А5 (200 х 140)

   Специјална награда за издавачите на меѓународниот литературен натпревар „Крунисување на зборот“ (2012) и номинација за наградата Книга на годината во Украина.

   Антон Досадников, кој дипломирал на Институтот за новинарство, се обидува да ја пронајде својата струка во животот. Откако извесно време работи како дописник за политички вести, потоа – како крупие во казино и на крајот – како шеф на одделот Преиспитување во...