Македоника Литера

Молски акорди

Мирко Демиќ

100 мкд.

Награда „Иво Андриќ“ за 2008 година (Раскази)

134 стр./ A5 формат (200x140)

      „Иако во втор план, политиката е централна нишка која ги спојува овие раскази. Јунаците на приказната се политички протагонисти, нејзини робови, сопатници, а најчесто жртви. Неколкумина се истовремено писатели и фанатични политичари...

      Лудилото е, исто така, една од заедничките нишки на повеќето овие раскази. Било да се работи за лудилото кое настанува како последица на занимавањето со литературата (политиката) или она кое политиката (литературата) го има за последица.

      „...Повеќето од јунаците на овие раскази се реални, што нивниот запишувач не го ослободува од вината за евентуални грешки и неправди, кои можеби им ги направил. Како ним така и на можните читатели.“

      Нарачај