Македоника Литера

НАСКОРО! Серија од пет книги за деца од Шен Шиси

  
 
 
    „Македоника литера“ наскоро ќе објави серија од пет книги за деца и млади од Шен Шиси, најпродаваниот кинески писател за деца и еден од најпродаваните современи писатели за деца во светот. Книгите во кои ќе уживаат децата се „Непослушната мајмунка", „Крвавооката мечка', „Волчицата невеста", „Горалските скокачи" и „Последниот слон воин " . Само во Кина неговите дела се продадени во повеќе од 60 милиони примероци. Серијата ги содржи најпознатите новели на Шиси, кои повеќето се наградувани и филмувани. Во своите дела тој пишува за животните, а неговите искрени, реалистични и трогателни приказни се подеднакво популарни и кај возрасните читатели.
   Шен Шиси (1952) во кинеската литература е познат како „кралот на приказните за животни“. Пишува за хуманите односи меѓу животните и луѓето и за хармоничната врска меѓу човекот и природата. Тој е повеќекратен добитник на највисоките награди за литература за деца во Кина. Негови дела се преведени на повеќе јазици.
„Македоника литера“ оваа серија ја објавува во копродукција со издавачот „Делфин книги“ од Пекинг, Народна Република Кина, со кого веќе заеднички објавија и 13 тома од серијата „Најдобрата кинеска литература за деца“.
Пред неколку месеци „Македоника литера“ објави две ремек-дела“ на Шиси – „Мајката чакал Скарфејс“ (роман) и „Лисицата трговец“ (раскази).
 

НАСКОРО! „Броеница" oд Тамта Мелашвили

 

   Наскоро „Maкедоника литера" ќе го издаде романот „Броеница" од грузиската писателка Тамта Мелашвили.

Романот е крик против секоја војна, отпор против безумието кое таа го носи. Преку приказната на две девојчиња кои живеат во едно зафрлено грузиско село, Мелашвили го дига гласот против војната, било каде и било кога. Затоа што, одземеното детство и младост немаат цена!

НАБРЗО и на вашите полици.

Подемот и падот на кинеските династии

 

Ма Сиоадонг

150 ден.

Прочитај извадок

    КНИГА СО ПРИКАЗНИ ЗА КИНЕСКИТЕ КРАЛЕВИ, ЦАРЕВИ, ПРИНЦОВИ И ПРИНЦЕЗИ

   Пет илјади години кинеска историја раскажана во сто приказни. Книгата содржи сто вистински приказни за древните кинески владетели. Таа, всушност, претставува куса историја на Кина и на кинеската цивилизација, од почетоците на оваа најстара жива цивилизација па до последниот кинески цар, раскажана со едноставен и лесен стил низ приказни.

...

Е-САЕМ НА КНИГАТА НА „МАКЕДОНИКА ЛИТЕРА"

Е-САЕМ НА КНИГАТА НА „МАКЕДОНИКА ЛИТЕРА"

Во периодот од 7 до 15 септември нашата издавачка куќа ќе организира e-саем на книгата. Повторно најавуваме ниски цени за квалитетнни книги и секако, бесплатна достава на истите под поволни услови. Целосниот саемски ценовник е достапен на следниот линк https://cutt.ly/5fz0nbK

За нарачки во износ над 400 денари, доставата е...

„МАКЕДОНИКА ЛИТЕРА“ НА МЕЃУНАРОДНИОТ САЕМ НА КНИГАТА ВО ПЕКИНГ


„Maкедоника литера" на меѓународниот саем на книгата во Пекинг

На 25 август во Пекинг, ќе се одржи форум на Здружението на издавачи на Кина и Централна и Источна Европа 17 +1, на кој, со свој говор, ќе учествува и Нове Цветаноски, управител на „Македоника литера“, која пак е член на асоцијацијата уште од нејзиното основање. Форумот ќе се одржи на интернет-платформа, а темата е преведувањето на класици од општествените науки и заемното запознавање на цивилизациите.

...