Македоника Литера

НАСКОРО! „Tеорија на чудноста" од Павла Хоракова

    Наскоро од печат ќе излезе романот на ПАВЛА ХОРАКОВА, „TEOРИЈА НА ЧУДНОСТА".
    Романот е добитник на највисоката награда за литература во Чешка, наградата „Maгнезија литера" за 2019 година. 
Романот претставува брилијантно книжевно дело кое го обработува проблемот на значењето на животот и не води во потрага по подлабокото значење на истиот.
Преку ликот на Ада Сабова, која перцепира навидум обични детали но кои ги поврзува во една „теорија на чудноста". Каква е таа теорија и дали се функционира на некој принцип, за нас нејасен? Ќе дознаеме наскоро.

Наскоро! „За тоа ли беше се" од Евтим Евтимов

 
    Наскоро во издание на „Mакедоника литера" ќе излезе од печат романот „За тоа ли беше се" од Евтим Евтимов.
   Роман за доброто и злото, за судбината на човекот, за предавствата во име на подобар живот, за изневерените соништа, за кругот на времето, за компромисите поради користољубие.... Заснован на вистинити ужасни настани, но полн со слики и метафори, романот претставува филозофско етички и естетски трактат за прсвртите во историата и животот на...

НАСКОРО! „Броеница" oд Тамта Мелашвили

 

   Наскоро „Maкедоника литера" ќе го издаде романот „Броеница" од грузиската писателка Тамта Мелашвили.

Романот е крик против секоја војна, отпор против безумието кое таа го носи. Преку приказната на две девојчиња кои живеат во едно зафрлено грузиско село, Мелашвили го дига гласот против војната, било каде и било кога. Затоа што, одземеното детство и младост немаат цена!

НАБРЗО и на вашите полици.

НАСКОРО! Серија од пет книги за деца од Шен Шиси

  
 
 
    „Македоника литера“ наскоро ќе објави серија од пет книги за деца и млади од Шен Шиси, најпродаваниот кинески писател за деца и еден од најпродаваните современи писатели за деца во светот. Книгите во кои ќе уживаат децата се „Непослушната мајмунка", „Крвавооката мечка', „Волчицата невеста", „Горалските скокачи" и „Последниот слон воин " . Само во Кина неговите дела се продадени во повеќе од 60 милиони примероци. Серијата ги содржи...

Подемот и падот на кинеските династии

 

Ма Сиоадонг

150 ден.

205 стр. / A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

    КНИГА СО ПРИКАЗНИ ЗА КИНЕСКИТЕ КРАЛЕВИ, ЦАРЕВИ, ПРИНЦОВИ И ПРИНЦЕЗИ

   Пет илјади години кинеска историја раскажана во сто приказни. Книгата содржи сто вистински приказни за древните кинески владетели. Таа, всушност, претставува куса историја на Кина и на кинеската цивилизација, од почетоците на оваа најстара жива цивилизација па до последниот кинески цар, раскажана со едноставен и лесен стил низ приказни...