Македоника Литера

„MAKЕДОНИКА ЛИТЕРА" НА МЕЃУНАРОДЕН СЕМИНАР ЗА КНИГАТА ВО КИНА И ДЕЛ ОД КАМПАЊАТА „ЧИТАЈТЕ КНИГИ НА ИНТЕРНЕТ“

Mакедоника литера" на  семинар за меѓународно издаваштво и дел од кинеската кампања „ Читајте книги на интернет"

   Во понеделник (11 мај), во Пекинг, Народна Република Кина, во организација на
Кинеската меѓународна издавачка групација (ЦИПГ), ќе се одржи меѓународен е-семинар, на кој освен менаџери на групацијата и на кинески издавачи, ќе учествуваат и менаџери на
издавачки куќи од десетина земји со кои соработуваат кинеските издавачи. На семинарот ќе
учествува и Нове Цветаноски, директор на Друштвото за издавачка дејност „Македоника
литера“. Поради новата ситуација во светот и ограничувањата за патување, семинарот ќе се
одржи комбинирано – конференциски за учесниците од Кина, а преку интернет
комуникација ќе учествуваат издавачи од Шпанија, Германија, Јужна Кореја, САД,
Индонезија, Индија, Турција и Македонија.
   Главната тема на семинарот е влијанието на епидемијата, промените во кинеската и во
странската издавачка индустрија, контрамерките и начините за зајакнување на
меѓународната соработка. Преку интернет-дискусијата ќе се разговара на неколку панел-
сесии посветени на: влијанието на пандемијата врз меѓународната издавачка продукција;
влијанието и промените во кинеското издаваштво; влијанието и промените од пандемијата
врз формите и содржините за читање на читателите; приспособување на издавачката
индустрија на променливата состојба на епидемијата; и за можностите за натамошен развој,
соработка и комуникација во издавачката индустрија.
...

„МАКЕДОНИКА ЛИТЕРА“ ДЕЛ ОД КИНЕСКАТА КАМПАЊА „ЧИТАЈТЕ КНИГИ НА ИНТЕРНЕТ“

   

     „МАКЕДОНИКА ЛИТЕРА“ ДЕЛ ОД КИНЕСКАТА КАМПАЊА „ЧИТАЈТЕ КНИГИ НА ИНТЕРНЕТ“

  На годинашниот Светскиот ден на книгата и на читањето – 23 април, кинеската глобална медиумска корпорација Кинеска интернационална издавачка група
(ЦИПГ), започна кампања „Читајте книги на Интернет“. Кампањата ја
спроведуваат седумте издавачи кои работат во рамките на групацијата ЦИПГ, со
тоа што избраа по еден партнер од...

НАСКОРО- КНИЖЕВНИОТ БУМ „ВО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЈА" И ВО МАКЕДОНИЈА!

   Наскоро!
  Книжевниот бум, книгата „ Во време на епидемија" и во Македонија!

    Штотуку објавената и планетарно популарната книга на познатиот италијански писател Паоло Џордано ВО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЈА, по италијанското издание објавено на крајот на март, пред неколку дена излезе во 16 земји, а за неколку дена ќе излезе и во Македонија, во издание на „Македоника литера“.
    Дури 31 издавач во 29 земји речиси истовремено ја објавуваат оваа книга...

НАСКОРО! ВОДИЧ ЗА ЗАШТИТА ОД КОРОНА ВИРУС – БЕСПЛАТНА КНИГА

ВОДИЧ ЗА ЗАШТИТА ОД КОРОНА ВИРУС

   Наскоро ќе можете да прочитате совети за заштите од корона вирусот во книгата која ќе ја објави „Македоника литера“, а ќе биде слободна и бесплатна за преземање:

ВОДИЧ ЗА ЗАШТИТА ОД КОРОНОВИРУСНА БОЛЕСТ – БЕСПЛАТНА КНИГА. 

   Водичот е превод на македонски јазик на кинеско издание, во кое се содржани кинеските искуства во борбата против новиот корона вирус, а е подготвен и одобрен од официјалните здравствени институции на НР Кина.

 

Промоција на книгата „Реторички лексикон на поими и дефиниции"

Промоција на книгата „Реторички лексикон на поими и дефиниции" на Трајко Огненовски

     Во среда, 26 февруари, со почеток во 19,19 часот, во Салонот 19,19 во Културно- информативниот центар во Скопје, ќе биде промовиран „Реторичкиот лексикон на поими и дефиниции“ на проф. д-р Трајко Огненовски, кој неодамна го објави „Македоника литера“. За лексиконот ќе зборуваат Димитар Пандев и Сашо Огненовски. 

     „Реторичкиот лексикон“, кој претставува...