Македоника Литера

НАСКОРО! „Tеорија на чудноста" од Павла Хоракова

    Наскоро од печат ќе излезе романот на ПАВЛА ХОРАКОВА, „TEOРИЈА НА ЧУДНОСТА".
    Романот е добитник на највисоката награда за литература во Чешка, наградата „Maгнезија литера" за 2019 година. 
Романот претставува брилијантно книжевно дело кое го обработува проблемот на значењето на животот и не води во потрага по подлабокото значење на истиот.
Преку ликот на Ада Сабова, која перцепира навидум обични детали но кои ги поврзува во една „теорија на чудноста". Каква е таа теорија и дали се функционира на некој принцип, за нас нејасен? Ќе дознаеме наскоро.