Македоника Литера

Мелница за мумии

   Петр Станчик

   300 мкд.

   294 стр./ A5 формат (200x140)

    Книгата е наградена со најпрестижната книжевна награда во Чешка – „Магнезија литера“ за најдобра чешка проза во 2015 година.

   Романот е означен како „мистичен гастрономско-порнографски трилер“ и тој всушност е пародија, гротеска, хумор, иронија, алузија, историја, психологија, културологија, еротика, порнографија... Но е и роман што им припаѓа на повеќе жанрови: историски, магичен реализам, фантастичен, детективски трилер... Оценет е како брилијантен, фин лингвистички дијамант, ремек-дело.

   Дејството во „Мелница за мумии“ се одвива во 1866 година. Додека во Европа се подготвува војна меѓу Австрија и Прусија, во Чешка почнува да беснее првиот чешки сериски убиец. Главниот херој, комесарот Дурман од прашката полиција, го дели своето време меѓу истражувањето на бизарните убиства, кулинарските експерименти, романтичната љубов спрема госпоѓицата Хедбавна и водењето љубов во јавните куќи.     

    Дејството тече во храдчанските катакомби, на блескавите булевари на Париз, во тајните гробници во утробите на мексиканските пирамиди и на крвавите бојни полиња кај Храдец Кралове. Поплочено со загадочно искасапени мртовци, дејството на крајот има изненадувачкиот пресврт.

     Во мракот на новогодишната ноќ 1866 година полицискиот комесар Дурман нагазува труп. Тоа е почетокот на серијата убиства, а секое од нив се извршува на денот кога се чествува одреден светец и слично на начинот на којшто загинал тој. Но зафаќајќи се со истрагите, Дурман ужива во сјајот, сласта и гастрономијата на тогашната Прага. Тој е почесто во крчмите и во јавните куќи отколку во полициската...

Можеби заминуваме

   Јан Балабан

   200 мкд

    Книгата е наградена со најпрестижната книжевна награда во Чешка – „Магнезија литера“ за најдобра чешка проза во 2005 година и е прогласена за книга на декадата во Чешка (2002 – 2011), како и со наградата на читателите – Книга на годината според анкетата на весникот „Лидове новини“ во 2004 година.

    „Можеби заминуваме“ е книга во која авторот пишува за судбините на сосема обичните луѓе кои вообичаено се соочуваат со...

Двозначен

   Стиви Дејвис

   150 мкд

 

      Новелата „Двозначен“ е приказна за Себастијан, син на Џек Месинџер: познат патописец, можен шпион и жртва на убиство. Цел живот Себастијан го прогонува исчезнувањето на татко му, чиешто отсутно присуство и двозначно минато продолжуваат да фрлаат несоборливи сенки врз синот кој мора да се бори и со расцепканата меморија на сё постарата мајка, како и со постепеното губење на партнерот.

   ...

Долгата суша

 

   Кинан Џонс

   150 мкд

 

      За својот прв роман „Долгата суша“ (2006) Кинан Џонс е добитник на наградата „Бети Траск“ на британското Здружение на писатели. Во романот е раскажана современа приказна за фармерот Герет и неговото семејство, кои со љубов и емотивна грижа им се посветуваат на домашните животни.

    Сочувствителна, но не и сентиментална, оваа извонредна книга на Кинан Џонс го обработува парадоксот на емотивната изолација кај оние кои живеат блиску еден до друг, со...

Ужас и големи трошоци

  Роберт Перишиќ

  150 мкд

 

     Автентична и траагикомична слика за поствоеното општество – за „хендикепираното“ потрошувачко општество во транзиција. Јунаците најчесто се транзициски потрошувачи зафатени од егзистенцијалниот ужас предизвикан понекогаш од видливи причини: војна, страдања, алкохол, сиромаштија, насилство, но многу често и од безнадежноста во секојдневјето.

     По завршувањето на војната антијунаците се соочуваат со посуптилни...