Македоника Литера

Здивена

 Марина Шур Пухловски

200 мкд.

198 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

 

    „Здивена“ е роман кој ја разјаснува разликата меѓу заљубеноста и љубовта, односно е антиљубовен роман. Во него е раскажана приказна за „животот кој минува низ прстите“ и за љубовта во време на скудност и за времето без љубов.

   Пишуван во јас-форма, како интимна исповед и со прецизна нарација, овој роман покажува дека вљубеноста, таа состојба на првобитна маѓепсаност, е состојба далеку од љубовта, па дури и нејзина негација. 
Дејството е сместено во седумдесеттите години на минатиот век, а главната хероина, со потекло од осиромашено семејство се заљубува во колега од факултетот, затрескана во неговата разбушавеност и уметнички сензибилитет... Но тоа што на почетокот изгледало идилично, набргу се претворило во мора...

   

      За да се ослободи од неа, мора да се ослободи од „затворот“ во кој ја турнале семејството, околината, традицијата, бајките... Мора да подиви. Мора да спасува други за да се спаси себеси.

    Пишуван со долги, јасни и прецизни реченици, со јасно профилирани ликови и со исклучителна смисла за деталот, романот е дело кое потресната драма за меѓучовечките односи ја трансформира во врвна јазична уметност.

 Марина Шур Пухловски (1948, Загреб) завршила компаративна книжевност и филозофија на Филозофскиот факултет во Загреб. Во младоста се занимавала со новинарство и со книжевна критика, а потоа исклучиво со уметничка проза. Пишува романи, раскази, патописи, песни во проза, есеи, дневничка проза. Автор е на дваесетина книги.

  Нарачај

 

Бегалски мозаик

 Ен Мајклс

 250 мкд

 233 стр. /A5 формат (200x140)

 

   „Бегалски мозаик“ е најпознатото дело на Ен Мајклс. Наградено е со дури 12 високи книжевни награди. Според овој роман, во 2007 година, е снимен игран филм во режија на Џереми Подесва, а главните улоги ги толкуваат Стивен Дилејн (Јакоб) и Раде Шербеџија (Атос). Шербеџија ја доби наградата за најдобар актер на Римскиот филмски фестивал за улогата на Атос. 

   „Бегалски мозаик“ е сублимат...

Време за живот

  Маркос Хиралт Торенте

  200 мкд.

  164 стр./ A5 формат (200x140)

     Национална награда за литература на Шпанија, награда „Стрега“.

     Возбудлив и смел автобиографски роман за драматичната поврзаност меѓу татко и син, за тажните моменти и за опасните крстосници на животот. Храбра и убава, искрена и потресна исповед за која зборуваат читателите во светот. Страниците на оваа многу лична книга се проткаени со голема љубов – на синот спрема таткото кој му недостасувал во најголемиот дел...

Обител

  Захар Прилепин 

  600 мкд.

  663 стр./ A5 формат (200x140)

  Прочитај извадок

    Романот „Обител“ е базиран врз вистински настани и расветлува една темна точка и раскажува една дотогаш нераскажана трагична приказна од времето на сталинизмот: Соловецкиот манастир, претворен во ужасен логор, во првиот гулаг.

    Логорот се наоѓа на северот на Русија, во Белото Море. Основан е по Октомвриската револуција во 1917 година, какао Соловецкиот...

Празнување на животот

 

  Нора Икстена

  150 мкд.

  113 стр./ A5 формат (200x140)

 

    Романот "Празнување на животот" е оценет како брилијантен, но тој не е само роман, туку самиот по себе е своевиден жанр. Не е ниту тажен, ниту радосен, туку е роман-рефлексија, чиешто читање претставува вистинско естетско искуство. Авторката од обичните човечки чувства и настани прави суштина, во која сепак најмногу значење им дава на вистинските љубови и на слободата и го поттикнува читателот да размислува кое од нив е...