Македоника Литера

Црвена вода

Јурица Павичиќ

 

400 ден.

320 стр., 200 х 140 мм, 2023

Романот „Црвена вода“ доби две високи книжевни награди во Хрватска и дури шест награди во Франција.

Во „Црвена вода“ е раскажана приказна за исчезнувањето на седумнаесетгодишно девојче кое го снемува во една септемврис­ка сабота во 1989 година по рибарскиот фестивал во мало гратче на далматинскиот брег. Полициската потрага не дава резултати, а околните политички настани – падот на систем, општествените промени и војната – го засенуваат исчезнувањето на девојчето кое за јавноста паѓа во заборав. Но семејството – таткото, мајката и братот близнак – се единствените кои сè уште ја бараат исчез­на­тата Силва. „Црвена вода“ е роман кој опфаќа период од 27 годи­ни и ја следи натамошната судбина на луѓето поврзани во исчезнувањето, од членовите на семејството, осомничените, до инспекторите на комунистичката милиција. Низ нивните судби­ни, романот опфаќа три децении од животот во Хрватска и ги отсликува општествените процеси, промени и состојби во земјата.

Романот „Црвена вода“, кој не е класичен криминалистички роман, е добитник на наградата „Фриц“ за најдобра прозна книга објавена во Хрватска во 2017/18 година. Добитник е и на наградата „Ксавер Шандрор Ѓалски“ на Хрватското друштво на писателите за најдобро прозно дело во 2017/18 година. Беше номиниран за наградата „Меша Селимовиќ“ за најдобар роман на штокавските јазици во 2017/18 година. Беше номиниран меѓу најдобрите пет хрватски романи кои се натпреваруваа за награ­дата на „Т-портал“ за најдобар роман во 2017 година.

Романот доби многу позитивни критики од...

Водата во езерото никогаш не е слатка

 Џулија Каминито
 
400 ден.
Обем: 270 стр., формат: 200 х 140 мм, корица: мека, година: 2022
 
 

Финалист на наградата Стрега

Награда Стрега оф

Награда Кампиело
 
Џулија Каминито во „Водата во езерото никогаш не е слатка“ ја раскажува приказната за една непријатна реалност, невидлива за многу современи писатели, но којашто удира без удари. Гаја и нејзиното семејство живеат во сиромаштија, се чувствуваат како да пловат во најматната вода, без надеж за бегство или подобрување на...

Среќата на волкот

Паоло Коњети

250 ден.

Обем: 152 стр., формат: 200 х 140, 2022

Авторот на романот „Осум планини“ (преведен на 40 јазици и продадени на еден милион примероци) во овој роман создава љубовна приказна чии деликатни дејства се надополнуваат со живописните пејзажи на италијанските Алпи. Групата главни ликови, кои постојано се бараат себеси, се како глутница волци кои бараат блаженство додека се наоѓаат на пресвртница во своите животи откако го напуштиле градот (Милано) и заминале во едно високо...

Павел, душо моја

Алексеј Варламов

400 ден

320 стр., 200 х 140 мм, 2022

Павел Непомилуев е седумнаесетгодишен, наивен, искрен, мечтателен младич, израснат во советски дух кој искрено верува во идеите на социјализмот. Израснат во затворен стратешки град некаде во Сибир, Павел доаѓа во Москва за да се запише на филолошкиот факултет иако е целосно нефилолошки по карактер и по менталитет. Знаењето за упис не е доволно, но со интервенција на некои сили тој успева да се запише на саканиот факултет. Но наместо на...

Дона Алба

Џиб Михаеску

500 ден.

434 стр., формат: 200 х 140 (А5), 2022

Главните ликови во овој грандиозен роман се фатална жена и вљубен млад човек, подготвен на сè заради неа. Но, тоа е модерен урбан роман, извонреден по својата мистична атмосфера на Букурешт меѓу двете светски војни. Џиб Михаеску раскажува модерна приказна за принцези, принцови и просјаци. Ова е модерна урбана сторија за жените, парите и кариерите, сместена во тоа време. Се смета за голем љубовен роман во романската и на европската...