Мио, мој Мио

Астрид Линдгрен
Мио, мој Мио
150.00 ден.
         „Мио, мој Мио“ се смета за едно од најдобрите дела на шведската писателка Астрид Линдгрен (1907-2002), која во светската литература е исто толку позната и по интернационално популарниот лик Пипи Долгиот Чорап од истоименото дело.

И пет децении по неговото прво издание, „Мио, мој Мио“ сè уште е едно од најпопуларните дела во литературата за млади во светот. Тоа е подеднакво интересно, фасцинантно и трогателно четиво и за младите и за возрасните читатели. Ова е дело со врвно раскажувачко мајсторство, роман напишан како сказна, со приказна со многу тага, но и со среќен крај, во која има многу ефектни драматични пресврти, многу топлина и магија која ги надминува и митските димензии и во која главниот лик Мио со многу фантазија ја пополнува големата празнина од татковата љубов и грижа. „Мио, мој Мио“ е приказна која се чита во еден здив, а долго време ги бранува чувствата.