Бумбарчиња

Јан Карафијат

БУМБАРЧИЊА 

150 мкд

 

Јан Карафијат (1846–1929) е чешки евангелистички свеште­ник и писател. Во литературата се појавува со приказната за деца „Бумбарчиња: за мали и големи деца“, 1876. Благодарение на рецензијата на Густав Гама Јарош, во списанието „Час“, првото издание на „Бумбарчиња“ било распродадено веднаш, а во 1894 била издадена повторно. Така, од 1876 до 1980 година „Бумбарчиња“ доживеале 79 изданија. Во оваа приказна за деца Карафијат главно ја изразува единствената, проста љубов кон природата, мечтата кон идеалните односи меѓу луѓето.