Македоника Литера

УМЕЕШ ЛИ ДА СВИРКАШ, ЈОХАНА?

Улф Старк

УМЕЕШ ЛИ ДА СВИРКАШ, ЈОХАНА

150 мкд

     Едниот од двата главни лика во приказната, исто така, се вика Улф. Неговиот другар Бера посакува да има дедо. Ама Улф не е Улф ако не е голем другар, па за среќа на својот другар, знае каде може да најде дедо. Го најдоа најдобриот. Дедо, кој го направи најубавиот летачки змеј. И, кој умееше да свирка – нешто што Бера, најмногу од сè, посакува да научи.

      Умееш ли да свиркаш, Јохана е современо класично дело на Улф Старк внимателно илустрирано од Ана Хеглунд. Филмската верзија на овој хумористичен и награден расказ традиционално се емитува, секоја година на Божик, на Шведската ТВ, со Пер Оскарсон во улогата на дедото на Бера.

      „Прекрасна приказна за дружењето, авантурата, љубовта и смртта. Илустрациите на Ана Хеглунд и текстот на Улф Старк се среќаваат преку два вида уметност, сликата и литературата. Со свежина и хумор, двајцата автори создадоа книга која зрачи од поезија и животна радост“. (Жирито на наградата Август)

      Нарачај