Легенда за мечето Панда (Најдобрата кинеска литература за деца)

Сун Јоуѓун

 

Meка корица 150 мкд

Тврда корица 200 мкд

226 стр. / A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

 

 

    Сун Јоуѓун (1933 – 2015) во 1990 година тој бил номиниран за наградата „Ханс Кристијан Андерсен“ и бил првиот Кинез воопшто номиниран за таа награда. Негови познати збирки со бајки се: „Авантурата на Малиот Бутоу“, „Чудниот старец“, „Ноќта на продавницата за играчки“ и „Вентилатор без ветер“. Јоуѓун е еден до најтиражните кинески писатели за деца. Уште со својата прва книга достигнал милионски тираж.

   

    Тој е еден од предводниците во кинеската литература за деца кои ја воведуваат современата бајка за деца, во која, освен поучноста, е вклучена и магичноста – со прекрасни заплети. Во овој избор, направен од авторот, се вклучени 19 негови бајки кои се интересни за децата насекаде во светот.