Македоника Литера

Ноќта со змејот

  Пенг Ји

  (Антологиска серија „Најдобрата кинеска литература за деца“)
 

   200 ден. - меки корици

   300 ден. - тврди корици

   198 стр. / А5 (200 х 140) / 2021

   „Ноќта со змејот“ од Пенг Ји (1958) претставува избор од најрепрезентативните дела од фантастичните приказни на Пенг Ји, односно содржи три новели: „Ноќта со змејот“, „Цибетка со девет животи“ и „Тројца диноботи“. Овие приказни, кои личат на народните волшебни приказни, се фантастични и мистериозни, на границата меѓу сонот и јавето, со фантастични, луцидни и мудри пресврти, а кои всушност претставуваат и хорор-приказни за млади. Имаат прекрасен јазичен израз, структура и необични пресврти во мистериозните и фантастични сижеа.

   „Ноќта со змејот“ раскажува приказна за деветгодишно момче кое случајно се спријателува со змеј што исфрла оган.

   „Цибетка со девет животи“ ја раскажува приказната за една убава 12-годишна девојка, која во домот на нејзината тетка поминува волшебно, но по малку застрашувачко лето. Девојчето, со прекар „Сирена“, се сретна со една стара дама која се нарекува себеси мачката Цибетка...
    Во „Тројца диноботи“ се раскажува приказна за 12-годишното момче кое со своите храбри пријатели Ѓаволското Царство се бори со три ѓаволски змеја и ја пронаоѓа мајка си...