Македоника Литера

Досадников

 Ана Багрјана

200 ден.

Специјална награда за издавачите на меѓународниот литературен натпревар „Крунисување на зборот“ (2012) и беше номиниран за
наградата за книга на годината во Украина.

   Антон Досадников, кој дипломирал на Институтот за новинарство, се обидува да ја
пронајде својата струка во животот. Откако извесно време работи како дописник за
политички вести, потоа – како крупие во едно од скапо казино и на крајот – како шеф
на одделот Преиспитување во списанието „Криминален свет“, се соочува со
болестите на неговото време. Го прогонуваат опсесивни соништа и грешни мисли за
сенишната калуѓерка. Антон отишол во црква во потрага по ментална рамнотежа,
наместо тоа добил понуда да стане главен уредник на црковен весник. Неговото
нова работа го инспирира за нови гревови и злосторства, тајно ги снима на диктафон
сите исповеди на мирјаните. Антон е отпуштен од оваа работа и го оствари својот
долгоочекуван сон – да отвори свој ресторан, каде посетителите ќе имаат можност
да се исповедаат еден на друг и да добијат прошка за сите гревови. Благодарение
на еден поранешен криминалец, сонот на Антон набрзо се остварува, но се претвора
и во негов кошмар.