Македоника Литера

Сонце на дирек

Илинденка Петрушева
150.00 ден.

139 стр. / 240x170

Во оваа книга се раскажани животните приказни на дел од првите македонски филмски дејци, односно за македонските филмски сонувачи од првата половина на 20 век: Пане Напески, Михаил Пема, Ристо Зердески – Зерде, Кирил Миноски – Мината, Благоја Поп Стефанија, Лазар Кртев, Матеа Ристоски, Илија Џонов и Благоја Дрнков. Овие приказни, кои се раскажани со сиот раскош за духот на времето, за душата на тие мали – големи луѓе и за нивниот сон наречен филм, покажуваат дека Македонија пред Втората светска војна не била au bout du monde во кинематографијата.