Македоника Литера

Чуанг Це - БЕЗГРИЖНО ТАЛКАЊЕ

Чуанг Це

150 мкд

115 стр./ 170x120

      „Еднаш јас, Чуанг Це, сонував дека сум пеперутка – среќна пеперутка, која леташе задоволно наоколу без да биде свесна дека е Чуанг Це. Одеднаш, јас се разбудив и видов дека јас сум Чуанг Це.

      И јас сега не знам дали јас сум Чуанг Це кој сонуваше дека е пеперутка или сум пеперутка која сонува дека е Чуанг Це. А помеѓу Чуанг Це и пеперутката, несомнено, постои разлика. Ете тоа е она што се нарекува преобразба на нештата.“ Преобразбата на нештата претставува еден од клучните термини на филозофијата на Чуанг Це. Го сметаат за еден од најголемите учители на таоизмот.

      Нарачај