Македоника Литера

Вовед во кинеската култура

   

  Је Ланг

  Џу Лиангџи

  300 ден.

  276 стр. / A5 формат (200 x 140), 2020

  Прочитај извадок


   Книгата е монографско илустирано издание за кинеската култура: Лао Це. Таоизам. Конфучиј. Конфучијанство. Сун Цу. Храмот на Небото. Филозофијата на животот. Еколошка естетика. Кинеското писмо. Свилата. Патот на свилата. Навигација. Големиот кинески ѕид. Забранетиот град. Теракотната армија. Будизам. Калиграфија. Древна уметност. Музика. Кинеско сликарство. Порцелан. Кинески градини. Пекиншка опера. Народна уметност. Народни обичаи. Шармот на стариот Пекинг. Убавините на стариот Шангај. Најзачуваните стари градови. Кинеска архитектура. Традиционална облека. Кинеска кујна. Кинески чај. Боречки вештини. Храмот Шаолин. Древни игри... Буквар за најстарата жива цивилизација!