Македоника Литера

Непослушната мајмунка

 

Шен Шиси

150 ден.

142 стр. / A5 формат (200 x 140)

Прочитај извадок

    Новелата „Непослушната мајмунка"  е една најчитаните и најпреведувани новели на Шен Шиси. Таа е дел од нашата серија пет книги со најдобрите новели од најчитаниот кинески писател за деца и млади - „кралот на приказните за животни“ Шен Шиси!

   Во новелите на Шен Шиси се возвишува филозофијата на животот. Животинскиот свет е ист како човечкиот. Љубовта и омразата, тагите и радостите, раздвојувањата и обединувањата во животинскиот свет, преку имагинацијата на писателот, ја отсликуваат човечката природа. Многу од делата на Шен се вклучени во кинеските учебници за основното и средното образование. Негови дела се преведени на повеќе јазици и има висока популарност на глобално ниво.

    Шен Шиси е роден во 1952 година, во Шангај, Кина. Со пишување започнал во 1980-тите години. Автор е на повеќе од 40 книги со приказни за деца и млади. Во своите дела тој пишува за хармоничната врска меѓу човекот и природата, а неговите искрени, реалистични и трогателни приказни за животните. Поточно, тој го опишува суровиот и непредвидлив живот на животните и затоа неговите книги се подеднакво популарни и кај возрасните читатели.

   Само во Кина делата на Шен Шиси се продадени во повеќе од 60 милиони примероци.
   Добитник е на многу награди за литература за деца, меѓу кои Наградата на Здружението на писателите на Кина за извонредни дела во литературата за деца, добиена во три последователни години, наградата „Кинеска книга“, Награда за нови дела за литература за деца „Бингсин“ и Награда за литература за деца на Тајван „Јанг Хуан“. 

Горалите скокачи

Шен Шиси

150 ден.

148 стр. / A5 формат (200 x 140)

Прочитај извадок

    Новелата „Горалите скокачи"  е една најчитаните и најпреведувани новели на Шен Шиси.

   Во новелите на Шен Шиси се возвишува филозофијата на животот. Животинскиот свет е ист како човечкиот. Љубовта и омразата, тагите и радостите, раздвојувањата и обединувањата во животинскиот свет, преку имагинацијата на писателот, ја отсликуваат човечката природа. Многу од делата на Шен се вклучени во кинеските учебници за основното и...

Корејски народни приказни

   150 ден.

   154 стр. / A5 формат (200x140)

   Прочитај извадок

   Книгата содржи триесет народни приказни, преданија и легенди, во избор, превод од јужнословенски јазици, прераскажување и со предговор на Киро Донев.
   Приредувачот Киро Донев во предговорот, меѓу другото, пишува:
„Корејската народна книжевност ја претставуваат неколку познати епови и безброј сказни и легенди изникнати во народот во текот на столетијата.

...

Мајката чакал Скарфејс

Шен Шиси

150 ден.

177 стр. / A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

      „Мајката чакал Скарфејс“ е роман за суштинската поврзаност меѓу најнеoчекуваните сојузници – чакалите и луѓето, како и за врските кои се испреплетуваaт меѓу нив.

    Скарфејс и нејзината глутница златогрби чакали живеат тежок живот. Омразени и несфатени, постојано се прикриени, подалеку од очите на луѓето. Чампа, селскиот ловец, ги грабнува младенчињата на чакалите заради одмазда, со намера да ги искористи за да ја...

Лисицата трговец

Шен Шиси

150 ден.

205 стр. / A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

    Збирката „Лисицата трговец“ е составена од седум раскази во коишто се прикажани диви, но и домашни животни. Самиот наратив е напишан во лесно читлива форма и содржи многу информации за однесувањето на животните и нивната емоционална интелигенција; во него се прави паралела меѓу однесувањето на луѓето и животните и се отвораат морални и еколошки прашања, прашања за потребната одговорност и меѓусебното...