Македоника Литера

Бадникова вечер

   Хуан Беиѓиа

   (Антологиска серија „Најдобрата кинеска литература за деца“)

   150 ден. - меки корици

   200 ден. - тврди корици

   194 стр. / А5 (200 х 140) / 2021

   „Бадникова вечер“ е еден од најпознатите романи на кинеската писателка Хуан Беиѓиа (1955), која има богат книжевен опус, пред сè романи. Во овој роман таа пишува за растењето и за созревањето на децата во современиот свет, кои стануваат пореалистични, попресметливи, осамени и егоцентрични. Многу време поминуваат со електронските уреди, поради што им недостасува разговор и дружење во реалниот свет, со вистински луѓе, а машините ги прават попаметни, но и постудени. Преку приказната за осумгодишниот главен лик, таа го следи неговото брзо зреење, но и доцното зреење на неговиот самохран татко. Животот на осумгодишното момче и неговиот самохран татко е необичен за надворешните лица, но топол и интересен за себе. Еден ден, во нивниот живот влегува малолетен деликвент, со што сè станува хаос. На испит се човечноста, одговорноста и љубовта. Во очите на младиот јунак, неговиот татко пораснува во маж и татко. Овој долг роман на Беиѓиа е дел од популарна серија нејзини романи за кои се смета дека имаат големо општествено влијание.

Ноќта со змејот

  Пенг Ји

  (Антологиска серија „Најдобрата кинеска литература за деца“)
 

   150 ден. - меки корици

   200 ден. - тврди корици

   198 стр. / А5 (200 х 140) / 2021

   „Ноќта со змејот“ од Пенг Ји (1958) претставува избор од најрепрезентативните дела од фантастичните приказни на Пенг Ји, односно содржи три новели: „Ноќта со змејот“, „Цибетка со девет животи“ и „Тројца диноботи“. Овие приказни, кои личат на народните волшебни приказни, се фантастични и мистериозни, на границата меѓу сонот и...

Големоглав син и малоглав татко

   Џенг Чунхуа   

   (Антологиска серија „Најдобрата кинеска литература за деца“)

   150 ден. - меки корици

   200 ден. - тврди корици

   190 стр. / А5 (200 х 140)

   „Големоглав син и малоглав татко“ е најпознатото дело на кинеската писателка Џенг Чунхуа (1959) кое во Кина со години е бестселер и е едно од најрепрезентативните дела во литературата за деца. Адаптирано е за цртана серија која е посебно популарна кај младите и се прикажува во неколку сезони. Приказните во оваа е однесуваат на...

Развигорот нежно дувка

   Сун Ѓианѓианг

  (Антологиска серија „Најдобрата кинеска литература за деца“)

   150 ден. - меки корици

   200 ден. - тврди корици

    154 стр. / А5 (200 х 140) / 2021

   „Развигорот нежно дувка“ содржи избрани басни и бајки на Сун Ѓианѓианг (1946). Басните се куси, но предизвикуваат размислување со извонредно изведени заплети и техники за пишување. Тие можат да го поттикнат критичкото размислување на младите читатели. Некои од басните се полни со животна филозофија, додека други се...

Дрвото сладок портокал

   Цао Венсјуан

   (Антологиска серија „Најдобрата кинеска литература за деца“)

   150 ден. - меки корици

   200 ден. - тврди корици

   188 стр. / А5 (200 х 140) / 2021

   „Дрвото сладок портокал“ ги содржи најрепрезентативните 12 раскази напишани од Цао Венсјуан (1954), кои претставуваат четива за светот на вистинското, доброто и убавото. Цао Венсјуан е автор и на истражувачки дела за литературата и сценарист и е добитник на неколку книжевни награди и награди за сценарио на филмски...