Македоника Литера

Приказни од скопскиот парк

Ана Багрјана

150 мкд

      Книгата „Приказни од скопскиот парк“ е илустрирана од самата авторка, а содржи раскази за деца инспирирани од Скопје и напишани за време на неодамнешниот неколкугодишен престој во Скопје. Преводот е на Ленче Тосева.

      Книгата содржи осум раскази за деца од помала возраст во кои се раскажуваат доживувања од секојдневјето на децата во коишто дидактиката доаѓа од втор план, а приказната на крајот носи своја порака. Авторката во овие раскази раскажува за светот на градскиот парк, односно за птиците и животните чиј дом е природата, но живат и во градот. Преку приказните за нив доаѓа до израз луцидниот, наивен и занимлив свет на децата и на живиот свет во паркот. А за тоа, авторката пишува:

      „Како може да им подариш на верверичките новогодишен празник? Кој може да се нарекува вистински приjател? Зошто на жабите подобро им е да живеат во езерото во паркот? Дали е можно да го видиш целиот свет од врвот на стариот багрем? Што е тоа мудрост и каде се чува таа?

      Одговорите на овие и многу други прашања ќе ги кажат хероите на нашите приказни. Тие живеат во обичен градски парк. Но овоj парк е необичен. Тој е волшебен свет полн со доживувања и тајни. Животни, луѓе, птици, инсекти, дрвја, облаци... Сите тие умеат да се радуваат, да тагуваат, да сонуваат. Исто така, веруваат во чуда. Затоа што чудата се наоѓаат наоколу нас.“

      Ана Багрјана (1981) е поет, прозаист, драматург и преведувач. Завршила украински jазик и литература во Киев.

      Автор е на поетските книги „Соцветие од зборови“ (2000), „Сред виолетовите соништа“ (2002), „Меѓу бого­ви­те и нас“ (2005), „Прошетка по jаже“ (2008), „Другите ли­нии“ (2009), „Баење од љубов“ (2011)...

Збркана сказна

Киро Донев

150 мкд

      „Збркана сказна“ е наменета за децата од помала возраст и е карактеристично дело за раскажувачкиот стил и сензибилитет на Киро Донев, во кои во преден план се инвентивниот хумор и динамичната приказна.

      Книгата е илустрирана со цртежи на Ана Багрјана, украинска писателка и преведувачка, која е и преведувач на украинското издание.

      „Збркана сказна“ првпат е објавена во 1986 година, откако е наградена на анонимен конкурс на „Детска радост“. Оваа...

Слепиот музичар

Владимир Короленко

200 мкд.

164 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

      Во „Слепиот мизучар“  авторот го поставува прашањето: што е човечката среќа? На едноставното прашање одговорот не е едноставен. Короленко суптилно, чекор по чекор, како вистински психолог, проникнува во светот на својот главен херој кој е роден слеп.

      Тој живее во тесен и ограничен свет, лишен од радоста на светлината и шаренилото на боите. Може ли човекот роден со инвалидитет, лишен од некое...

Училишен театар

Киро Донев

(трето издание)

250 мкд

158 стр./ A5 формат (200 x 140), 2022

      Книгата содржи близу четириесет пиески (едночинки) за деца, со теми од животот на современо дете: домот, училиштето, улицата, детската игра, природата... Покрај децата јунаци (главни и споредни), во пиеските се сретнуваат и „претставници“ на животинскиот и растителниот свет, но и птиците, инсектите и таквите мали-големи нешта од секојдневјето кои човекот не ги забележува многу, а се многу важни во животот и на...

Јамболија што лае

Киро Донев

200 мкд

Прочитај извадок

      Книгата е роман сказна, во кој животните зборуваат, а главни ликови се домашни миленици – куче и маче, но и еден пензиониран зообиолог, неговата сопруга, која е учителка, и нивното внуче.

       Во овој роман-сказна, сѐ се случува меѓу сонот и јавето. Авторот детето го вооружува со фантазија, со ведар творечки дух и со здрава чувствителност. Така ќе може да види и слушне сѐ што прават и зборуваат јунаците од страниците на сказната. И од првата до...