Македоника Литера

Нордиски народни приказни

НОРДИСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗНИ
200.00 ден.

148 стр., А5 (200 х 140)


         „Овој избор содржи народни приказни од Шведска, Норвешка, Данска, Финска, Исланд и Фарските Острови и нё уверува дека далечното не е толку далечно, а непознатото не е толку непознато, затоа што универзалниот јазик на приказните нё носи на ’позната територија‘ – во светот на чудесното и имагинарното.

Нордиските сказни ни се обраќаат на јазикот кој сме го научиле слушајќи ги сказните во нашето детство. Читајќи ги нордиските приказни го добиваме носталгичното чувство по одамна изгубените времиња, чувството како да ги слушаме крај нашето ’огниште‘, раскажани во мајчината прегратка, бабиниот скут или на дедовото колено... толку познати и толку наши...“

Мио, мој Мио

Астрид Линдгрен
Мио, мој Мио
150.00 ден.
         „Мио, мој Мио“ се смета за едно од најдобрите дела на шведската писателка Астрид Линдгрен (1907-2002), која во светската литература е исто толку позната и по интернационално популарниот лик Пипи Долгиот Чорап од истоименото дело.

И пет децении по неговото прво издание, „Мио, мој Мио“ сè уште е едно од најпопуларните дела во литературата за млади во светот. Тоа е подеднакво интересно, фасцинантно и трогателно четиво и за младите и за...

Одохохол и Лупе Мангупе

Матко Сршен

200.00 ден.

158 стр./ A5 формат (200x140)


         Одохохол и Лупе Мангупе се две момчиња кои живеат опкружени со светот со кој завладеале лоши сили. Но тие се вистински јунаци, а во нивното пријателство лежи надежта за спас на тој свет во кој веќе долго време нема вистински пријателства...

 Оваа книга, иако е слична на други книги, по нешто битно се разликува: сите приказни се читаат, слушаат и примаат на неколку вообичаени начини, но оваа е единствена и од другите се...

Зелениот хороскоп

Томе Богдановски

Зелениот хороскоп

100 мкд

      Роман за тинејџери на современа тема. Детството треба да е како бајка, но не е сè бајка во него. Реалноста на детскиот свет е полна и со разни судбини.

      Тажни приказни за себе и за околината на главните јунаци. „Ода“ за тагата и радоста, за маката и надежта, кои исто така ги следат децата во секојдневјето.

Од дневникот на Васко Пикаско и Зорка Сештозборка

Киро Донев
Од дневникот на Васко Пикаско и Зорка Сештозборка
150.00 ден.
         „Од дневникот на Васко Пикаско и Зорка Сештозборка“ е прозна книга, напишана во форма на дневник, во кој централните личности се Зорка и Васко – братче и сестриче.

И во ова дело Киро Донев е доследен на својот препознатлив стилско-лексички исказ, духовит и со динамичен ритам и рима во прозата. И со ова дело го потврдува своето реноме на искусен и добар мајстор на литературата за деца.

Киро...