Македоника Литера

Братучед ми доаѓа (Најдобрата кинеска литература за деца)

 Ќин Венѓун

Мека корица 150 мкд

Тврда корциа 200 мкд

210 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

 

      Ќин Венѓун (родена во 1954, во Шангај), е реномирана кинеска писателка чии книги се издадени повеќе од пет милиони примероци, вклучувајќи ги и Ученикот по име Ѓиа Ли, Ученичката по име Ѓиа Меи, Историја на детскиот ум на едно девојче, Улицата Тиантанг број 3, Главното бебе, Денови на лудории, Таотао, Малото девојче по име Лин Сиаоми, Нова биографија на малата Сианггу, Сончогледот што танцува, Шеснаесетгодишната дама и други. Има добиено над 50 награди, меѓу кои и највисоките книжевни награди во Кина. 

           Во својот предговор на овој свој избор, Венѓун пишува: „Пишувам повеќе од 30 години и имам напишано преку шест милиони зборови. Се молам да имам волшебно пенкало коешто ќе ми овозможи да напишам блескави книги – дела со одредена доза хумор, но со длабока суштина. Светлината, без разлика дали понекогаш е силна или бледа, треба да сјае со вистинска емоција, мудрост и човечност. Секако, таа треба да биде исполнета и со своја посебност, со интензитет и со мирисот на авторската душа.
Литературата за деца ми овозможува да ја држам главата „подигната кон небесата“. Почнувајќи од минатото, преку сегашноста, па до иднината, ми се чини дека нема да се задоволам со лесни и едноставни форми на пишување. Со тоа што се решив да пишувам, си поставив приоритет да стекнам уметнички концепти, стил, приказни, ликови и емоционалност... Мислам дека животот би бил прекрасен кога би имале пристап до четири нешта: читање книги, гледање филмови, пишување романи за деца и патување околу светот. Среќна сум затоа што мене ми се случија сите четири нешта во текот...

Вкусот на сонцето (Најдобрата кинеска литература за деца)

Џанг Џилу

 Мека Корица 150 мкд

Тврда корица 200 мкд

214 стр. / A5 формат (200x140)

 

        Џанг Џилу е роден во Пекинг, во 1945 година. Тој е директор на Детскиот литературен комитет на Kинеското здружение на писателите и познат сценарист. Бил номиниран за наградата Ханс Кристијан Андерсен. Негови познати дела се: Дете гром, Третата легија, Забранета мудрост, За кого пее Сисада?, Тотална илузија, Фудбалскиот херој, Јас и мојата сенка, Прасето херој, Танц на кинеските карактери и...

Персискиот мачор Пек (Најдобрата кинеска литература за деца)

Гао Хонгбо

Мека корица 150 мкд

Тврда корица 200 мкд

248 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

      Гао Хонгбо (роден во 1951, жител на округот Каилу, Внатрешна Монголија) е раководител на Комитетот за литература за деца при Кинеското здружение на писателите. Има објавено 14 поеми за деца, како: Слонот судија, Гуска, гуска, гуска, Крокодилот каменојадец, Тајната на бујната пролет, Те сакам, Лисица; повеќе од 30 есеи, меѓу кои и Персиска мачка, Пијан сектор, Животна фарса, Воената...

Mагичниот папагал(Најдобрата кинеска литература за деца)

Ге Бинг

тврда корица 200 мкд

мека корица 150 мкд

248 стр. / A5 формат (200x140)

Прочитај повеќе

 

     Ге Бинг (роден во 1945 година во провинцијата Лиаонинг) во литературата за деца влегува во 1983 година и објавува повеќе од 100 дела со вкупно 10 милиони кинески знаци. Добитник е на неколку високи книжевни наградаи. Неговите најрепрезентативни дела, меѓу кои „Синиот Глушец и Мачорот Големо Лице“, „Малечкиот Заблуден Бог“ и „Малечкиот дух Сивото Гравче“, се адаптирани во цртани серии...

Легенда за мечето Панда (Најдобрата кинеска литература за деца)

Сун Јоуѓун

 

Meка корица 150 мкд

Тврда корица 200 мкд

226 стр. / A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

 

 

    Сун Јоуѓун (1933 – 2015) во 1990 година тој бил номиниран за наградата „Ханс Кристијан Андерсен“ и бил првиот Кинез воопшто номиниран за таа награда. Негови познати збирки со бајки се: „Авантурата на Малиот Бутоу“, „Чудниот старец“, „Ноќта на продавницата за играчки“ и „Вентилатор без ветер“. Јоуѓун е еден до најтиражните кинески писатели за деца. Уште со својата прва книга...