Македоника Литера

Пеперутки

Иван Ивановски

150.00 ден.

Овој избор на Ивановски е направен од неговите книги за деца: Врти се врти вретенце (поезија), Мамините раце се златни (поезија), Ах ти мило детенце (поезија, повеќе изданија – десетина години лектира за прво одделение), Штурчевото дуќанче за музикалии (раскази), Спроти Нова година (пиеса во стихови). Во книгата се објавени и хумористични песни и препеви според мотиви од народната поезија од разни земји.

Бабичка

Божена Њемцова

Бабичка

250 мкд

      Еден и пол век Божена Њемцова е меѓу најпопуларните чешки писатели, а во изборот за најпопуларна книга во Чешка во 2009 година „Бабичка“ го освои второто место.

      Њемцова има необична биографија, а ова дело автобиографски белези. По смртта на синот, Њемцова се одала на пишувањето и напишала ода за својата баба – ја идеализирала и ја претставила како симбол на добрината и љубовта.

      Нарачај

Доживувањата на Геге Супер Геге

Горан Б. Стојаноски
Доживувањата на Геге Супер Геге
150.00 ден.
       

Книгата е придружена со поговор на Горјан Петревски, кој меѓу другото, пишува: „'Доживувањата на Геге супер Геге' е сказна за осаменоста, но и за здодевноста, за радоста и за тагата, за вербата и за победата, за упорноста и оптимизмот.

Но и приказна која на извонреден начин влегува во суптилниот свет на карактерот на детето кое честопати побарува прибежиште во фантазирањето кое, обично, доаѓа по недоразбирањето во...

Џуџести сказни

Горан Б. Стојаноски
Џуџести сказни
150.00 ден.
         „Џуџести сказни“ содржи триесет и шест добро компонирани детски сказни кои претставуваат една целина, но и кои доста се разликуваат една од друга поради тематската разновидност.

 

Книгата е наменета за деца од помала возраст. Во неа се раскажани необични доживувања на малечките јунаци кои  може да се појават во детската фантазија и претставуваат персонификација на современите мали итроманчиња, необични а секојдневни јуначиња. Авторовата...

Трпкавица в ногавица

Горан Б. Стојаноски
ТРПКАВИЦА В НОГАВИЦА – необични сказни
150.00 ден.
       

Како што укажува поднаслов, ова е книга со сказни – содржи четириесетина куси текстови напишани во сказновита форма. Книгата е поделена на три дела – во првиот се оние во кои главен е детскиот лик  и каде што во сказните се оди со фантазијата како производ на желбите кај децата, во вториот и најобемен циклус со дваесетина приказни, само го прифаќа континуитетот од првиот, преку поконкретни ликови од животот...