Македоника Литера

Божјиот фенер на морето (Најдобрата кинеска литература за деца)

 Донг Хонгјоу

Мека корица 150 мкд

Тврда корица 150 мкд

230 стр./ A5 формат (200x140)

     Донг Хонгјоу (роден во 1950 година), првин работел како учител по кинески јазик во нижо средно училиште во рурална средина, а подоцна и како уредник во литературно списание. Таквите работи му помогнале да го запознае подобро светот на децата и уште повеќе да им се посвети. Неговите најпознати дела се: Сто соништа на кинеските деца (роман), Шума стара четиринаесет години (роман), Планинскиот дух (научна фантастика), Бајките на реката Јангце (одбрани приказни), Сенката на јарболот (одбрани песни) итн. Тој има освоено повеќе книжевни награди. Повеќе неговите дела се преведени и претставени во САД, Јапонија, Малезија, Сингапур и во други земји.

     

       Посебно влијание врз неговото творештво имало и неговото детство, почнувајќи да работи уште како дете. „Откако наполнив девет години, почнав да влечам рикша на пристаништата. Бев најмладиот што влече рикша таму. Мојот најголем мотив за влечење рикша беше да заработам пари за да ги купам моите омилени книги. Ја влечев рикшата на сончево време и на дождовите лете. Исто така, ја влечев рикшата на снегот и на студенилото зиме. Мојата прва лекција од животот и мојата ука да станам вистински човек, беше усвоена на таков работен начин. Како резултат на тоа, уште од најрана возраст се дружев со работниците, кои беа многу искрени и едноставни и од кои научив многу за животот и за обичните луѓе.

     Ликовите во моите романи, како што се радосниот дедо, Блеки и грубите работници на пристаништето, како и жените кои ја шиеја и ја поправаа облеката на работниците што работат на пристаништата, девојките кои продаваа билни чаеви, вратарите кои им помагаа на патниците да го носат...

Малиот ној витез (Најдобрата кинеска литература за деца)

 Лиу Сианпинг

Мека корица 150 мкд.

Тврда корица 200 мкд.

190 стр./ A5 формат (200x140)

    Лиу Сианпинг (роден во 1937 година во Феидонг, во провинцијата Анхуи) е познат кинески писател за деца, кој во своето творештво е преокупиран со природата. За тоа тој пишува: „Природата е мајка што го храни целото човештво и исто така, извор на знаење. Сакам да ги водам децата во таа насока, преку литература каде што тема е природата, и да направам да чувствуваат благодарност кон природата, да го...

Братучед ми доаѓа (Најдобрата кинеска литература за деца)

 Ќин Венѓун

Мека корица 150 мкд

Тврда корциа 200 мкд

210 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

 

      Ќин Венѓун (родена во 1954, во Шангај), е реномирана кинеска писателка чии книги се издадени повеќе од пет милиони примероци, вклучувајќи ги и Ученикот по име Ѓиа Ли, Ученичката по име Ѓиа Меи, Историја на детскиот ум на едно девојче, Улицата Тиантанг број 3, Главното бебе, Денови на лудории, Таотао, Малото девојче по име Лин Сиаоми, Нова биографија на малата Сианггу, Сончогледот...

Вкусот на сонцето (Најдобрата кинеска литература за деца)

Џанг Џилу

 Мека Корица 150 мкд

Тврда корица 200 мкд

214 стр. / A5 формат (200x140)

 

        Џанг Џилу е роден во Пекинг, во 1945 година. Тој е директор на Детскиот литературен комитет на Kинеското здружение на писателите и познат сценарист. Бил номиниран за наградата Ханс Кристијан Андерсен. Негови познати дела се: Дете гром, Третата легија, Забранета мудрост, За кого пее Сисада?, Тотална илузија, Фудбалскиот херој, Јас и мојата сенка, Прасето херој, Танц на кинеските карактери и...

Персискиот мачор Пек (Најдобрата кинеска литература за деца)

Гао Хонгбо

Мека корица 150 мкд

Тврда корица 200 мкд

248 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

      Гао Хонгбо (роден во 1951, жител на округот Каилу, Внатрешна Монголија) е раководител на Комитетот за литература за деца при Кинеското здружение на писателите. Има објавено 14 поеми за деца, како: Слонот судија, Гуска, гуска, гуска, Крокодилот каменојадец, Тајната на бујната пролет, Те сакам, Лисица; повеќе од 30 есеи, меѓу кои и Персиска мачка, Пијан сектор, Животна фарса, Воената...