Македоника Литера

Мио, мој Мио

Астрид Линдгрен
Мио, мој Мио
200.00 ден.
         

„Мио, мој Мио“ се смета за едно од најдобрите дела на шведската писателка Астрид Линдгрен (1907-2002), која во светската литература е исто толку позната и по интернационално популарниот лик Пипи Долгиот Чорап од истоименото дело.

И пет децении по неговото прво издание, „Мио, мој Мио“ сè уште е едно од најпопуларните дела во литературата за млади во светот. Тоа е подеднакво интересно, фасцинантно и трогателно четиво и за младите и за возрасните читатели. Ова е дело со врвно раскажувачко мајсторство, роман напишан како сказна, со приказна со многу тага, но и со среќен крај, во која има многу ефектни драматични пресврти, многу топлина и магија која ги надминува и митските димензии и во која главниот лик Мио со многу фантазија ја пополнува големата празнина од татковата љубов и грижа. „Мио, мој Мио“ е приказна која се чита во еден здив, а долго време ги бранува чувствата.

Одохохол и Лупе Мангупе

Матко Сршен

200.00 ден.

158 стр./ A5 формат (200x140)


         Одохохол и Лупе Мангупе се две момчиња кои живеат опкружени со светот со кој завладеале лоши сили. Но тие се вистински јунаци, а во нивното пријателство лежи надежта за спас на тој свет во кој веќе долго време нема вистински пријателства...

 Оваа книга, иако е слична на други книги, по нешто битно се разликува: сите приказни се читаат, слушаат и примаат на неколку вообичаени начини, но оваа е единствена и од другите се...

Зелениот хороскоп

Томе Богдановски

Зелениот хороскоп

100 мкд

      Роман за тинејџери на современа тема. Детството треба да е како бајка, но не е сè бајка во него. Реалноста на детскиот свет е полна и со разни судбини.

      Тажни приказни за себе и за околината на главните јунаци. „Ода“ за тагата и радоста, за маката и надежта, кои исто така ги следат децата во секојдневјето.

Од дневникот на Васко Пикаско и Зорка Сештозборка

Киро Донев
Од дневникот на Васко Пикаско и Зорка Сештозборка
150.00 ден.
         „Од дневникот на Васко Пикаско и Зорка Сештозборка“ е прозна книга, напишана во форма на дневник, во кој централните личности се Зорка и Васко – братче и сестриче.

И во ова дело Киро Донев е доследен на својот препознатлив стилско-лексички исказ, духовит и со динамичен ритам и рима во прозата. И со ова дело го потврдува своето реноме на искусен и добар мајстор на литературата за деца.

Киро...

Пеперутки

Иван Ивановски

150.00 ден.

Овој избор на Ивановски е направен од неговите книги за деца: Врти се врти вретенце (поезија), Мамините раце се златни (поезија), Ах ти мило детенце (поезија, повеќе изданија – десетина години лектира за прво одделение), Штурчевото дуќанче за музикалии (раскази), Спроти Нова година (пиеса во стихови). Во книгата се објавени и хумористични песни и препеви според мотиви од народната поезија од разни земји.