Македоника Литера

Валкани приказни

Моника Пјонтковска

Валкани приказни

200 мкд

      Заедничкиот именител на дванаесетте раскази во „Валкани приказни“ е тематската нишка: подлоста, расипаноста, злобата, суровоста и злото кои можат да се појават во секое време, на секое место и кај секој човек.

      Главните јунаци се различни луѓе кои припаѓаат на различни социјални групи, кои пак застрануваат по лош пат или на некој начин се поврзани со злосторства. Мотивот за нивните постапки е различен. Некогаш тоа е погрешниот поглед кон праведноста, одмаздата или пак немањето каква и да е мотивација. Постапките на главните јунаци наведуваат на размисла за суштината на човечката подлост и на злото. Секој расказ дава нова перспектива за злото, во какви форми може да се појави тоа, има своја шема и шаблон, а крајот е ефективен со изненадување.

      Нарачај

Три

Драго Гламузина
Три
(Добитник на наградата на tportal.hr за најдобар роман во Хрватска во 2009 година.)
250.00 ден. 

         „Ова е роман за љубовниците кои никогаш не се обичен љубовен пар – тие всушност секогаш се непар. Секогаш постои некој трет и сите по малку се трети.“ (Р. Перишиќ)
„Брачниот синџир некогаш е толку тежок што двајцата не може да го носат – потребни се ТРИ лица“.

Набргу по објавувањето, романот на Гламузина наиде на извонреден...

Добро е, убаво е

Ивица Пртењача
Добро е, убаво е
150.00 ден.
         Роман со современа приказна за меланхолијата, депресијата и осаменоста, но пред сё за љубовта, па и за сексот.

Во неа главните координати се младиот писател, една книжарница, еден секогаш празен стан, млада сосетка, средношколка, смс-пораки, дежурство зад шпионката... Меѓу тие координати авторот го создава светот на  главниот лик – осаменик и фантазер, соочен со меланхолијата и копнежите за доброто и убавото... 

Московијада

Јуриј Андрухович

МОСКОВИЈАДА

100 мкд

      Постмодернистичка проза, роман на стравот, ужасот и хаосот. Роман за залезот на Советскиот Сојуз и за разнобојното подземје на московскиот режим.

      Жестока транзициона гротеска, за смртта на поединецот, за обезвреднувањето на човечноста, за чувството на националната загубеност и преиспитувањето на идентитетот.

      Нарачај

Изневера

Биргита Тротциг
Изневера
150.00 ден.
         РВо „Изневера“ е проткаена љубов која никогаш не добива шанса да се развива слободно и која постепено се претвора во уништување, страдање и болка.

Ова е длабоко сугестивна драма испреплетена за сложените услови на човековото опстојување – драматика исполнета со силно разбудени и невозвратени копнежи, болка и љубомора, сомнежи и исчекувања на несреќните луѓе. Од приказната за начинот на кој се спојуваат индивидуалните судбини извира негирање: тоа не...