Македоника Литера

Строго контролирани возови

Бохумил Храбал

150 мкд

      Заедно со Јарослав Хашек, Карел Чапек и Милан Кундера, Храбал е еден од најголемите чешки писа­те­ли на 20 век и еден од најголемите европски писатели во втората половина на минатиот век.

      Токму „Строго контролирани возови“ е неговото најдобро и најпознато дело, според кое чешкиот режисер Јиржи Менцел го сними истоимениот филм, кој пак во 1967 година е награден со „Оскар“ за најдобар странски филм.

      „Строго контролирани возови“ е црнохуморстична драма за младиот работник на една мала железничка станица за време на Втората светска војна, на која често минуваат строго контролирани германски возови. Главниот лик, Милош Хрма, всушност е помошник свртничар на сел­ска станица во окупирана Чехословачка, кој се обидува да се ослободи од својата невиност. Несвесен за војната и отпорот што го опкружуваат, тој оди по патот на сексуалното будење и сопственото откривање, сретну­вај­ќи се со светот на фрустрациите, еротиката и аванту­рите во депото на управата на железничката станица...

      Бохумил Храбал (1914-1997) освен романсиер е и драмски писател и поет, а бил номиниран и за Нобеловата награда во 1994 година. Добитник е на повеќе меѓуна­родни книжевни награди, но и на награди во Чешка, кои му биле доделувани во последните години од животот.

      Роден е во Брно, а израснал во Нимбурк. Дипломи­рал право на Карловиот универзитет во Прага. Во Прага живеел од доцните чети­риесетти години на 20 век. Рабо­тел како физички работ­ник во челичарница во педесеттите години. Тоа искуст­во му помогнало и го инспирирало да пишува хипер­реалис­тични текстови.

...

Збогување со есента

Станислав Игнаци Виткјевич

400 мкд.

373 стр./ A5 формат (200x140)

      Култен и контроверзен роман на Виткјевич, еден од најпознатите романи во полската литература во 20 век.

      „Јас не се спуштам во опишување на делови од животот, туку се трудам (можеби безуспешно) да создадам еден вид интелектуален роман, и тоа филозофски. Таков роман би сакал да читам, а таков нема, затоа го пишувам, а не за пари и признание, бидејќи ниту едното ниту другото и така никогаш нема да ги имам“, пишува...

Приказни од мала страна

Јан Неруда

250 мкд.

203 стр./ A5 формат (200x140)

      Јан Неруда (1834-1891) е најистакнатиот писател во чешката литература во втората половина на ХIХ век. Неговите дела се со изразена социјална содржина. Мајстор е на кусата проза. Автор е на 2 260 фељтони, скици, басни, раскази и драми.

      За најдобро дело на Јан Неруда се смета збирката раскази Приказни од Мала Страна (1878). Во него ја насликал Мала Страна, неговиот роден кварт, во периодот пред 1848, врз основа...

Штурец на огниште

Чарлс Дикенс

100 мкд.

188 стр./A5 формат (200x140)

      Чарлс Дикенс (1812-1870) е најзначаен и најпопуларен романописец од викторијанската ера на англиската книжевност. Се смета за основоположник на социјалниот роман и го слика животот на ниските граѓански слоеви. Неговите дела се популарни и кај младите и кај возрасните читатели.

      Штурец на огниште е петта од неговите познати т.н. божиќни книги. Дикенс ја опишува „како дискретна и секојдневна..., наивна и симпатична“. Таа...

Чудниот случај на Бенџамин Батон

Френсис Скот Фицџералд

Чудниот случај на Бенџамин Батон

250 мкд.

213 стр./A5 формат (200x140)

      Избор од најрепрезентативните раскази на големиот мајстор на кусата проза. 

      Според неговиот најпознат расказ Чудниот случај на Бенџамин Батон е снимен истоимен филм во режија на Дејвид Финчер, со Бред Пит и Кејт Бланшет во главните улоги. Филмот доби многу награди, меѓу кои и на три „Оскари“.

      Нарачај