Македоника Литера

Пустини

Раде Јарак

120 мкд.

144 стр./A5 формат (200x140)

Награда „Јутарњи лист“ за најдобра прозна книга во Хрватска во 2009 година

       Пустини ги содржи и фикцијата и автобиографијата. За него авторот вели дека е сиот негов живот.

      Тоа е роман хибрид, кој излегува од класичните дефинирања на жанрот. Тоа е роман во којшто стварноста ја отвора потсвеста и во којшто се испреплетени стварното и фикцијата, субјектот и објектот, со извонредно сугестивни описи на амбиентот и на ликовите.

      „Романот Пустини на писателот и сликарот Раде Јарак е еден од најдобрите во последните години во современата хрватска проза“ (Бранко Малеш), „Пустини е брилијантно напишан роман“ (Мирко Ковач).

Во што се вљубувамe

Роман Симиќ

250 мкд.

181 стр./A5 формат (200x140)

Награда „Јутарњи лист” за најдобра прозна книга во Хрватска во 2005 година

      Книга за сладокусци, за читатели со вкус за висока естетика. Сè уште меѓу најчитаните во Хрватска, преведена на неколку јазици.

      Книгата содржи несекојдневни возбудливи приказни за љубовта, за растењето и семејниот живот, за градското секојдневје и за изненадувачките настани кои на јунаците во овие раскази им ја менуваат сликата на нивниот живот. Тоа се...

Сјајно место за несреќа

Дамир Каракаш

250 мкд.

222 стр./ A5 формат (200x140)

      „Сјајно место за несреќа“ веќе е оценет како сјаен роман на неконвенционалниот хрватски писател со необичен живот, доброволец во Татковинската војна во Хрватска, воен известувач, „крал на црните хроники“, свирач на хармоника на париските улици.

      „'Сјајно место за несреќа' е роман за новата Европа и за старите односи на моќта, роман од дното на Европската унија' (Роберт Перишиќ), каде што емигрантскиот бран се снаоѓа...

Комо

Срѓан Валјаревиќ

КОМО

300 мкд

      „Комо“ е меѓу најчитаните и меѓу десетте српски романи во едицијата Сто словенски романи, наградуван, меѓу кои и со француската награда Prix des lecteurs du Var за 2011 година; пет години по појавата има девет изданија на српски јазик и е преведен на француски, германски, англиски, италијан­ски, словенечки, бугарски, албански, шпански и шведски.

      Приказната е автобиографска, а се однесува за писател кој добива книжевна стипендија и престој...

Сите црвенкапи се исти

Марко Видојковиќ
400 мкд.

(Виталова награда)

335 стр./ A5 формат (200x140)

      Роман на „српскиот Буковски“, уредник во „Плејбој“, контроверзен, но еден од најчитаните српски писатели во 21 век. Бестселер со седум изданија. Драматична и потресна приказна за една изгубена генерација, за животот меѓу стихијноста, демоните и пороците.

      Главниот јунак во романот, кој е главен лик и во другите книги на Видојковиќ и е авторовото алтер-его, го раскажува својот губитнички...