Македоника Литера

Во што се вљубувамe

Роман Симиќ

250 мкд.

181 стр./A5 формат (200x140)

Награда „Јутарњи лист” за најдобра прозна книга во Хрватска во 2005 година

      Книга за сладокусци, за читатели со вкус за висока естетика. Сè уште меѓу најчитаните во Хрватска, преведена на неколку јазици.

      Книгата содржи несекојдневни возбудливи приказни за љубовта, за растењето и семејниот живот, за градското секојдневје и за изненадувачките настани кои на јунаците во овие раскази им ја менуваат сликата на нивниот живот. Тоа се приказни за љубовта без која не е можно, а со која не е ни лесно. Во исто време, овие приказни, исполнети со љубовни копнежи и сцени на патење поради љубовта и неисполнетоста, раскажуваат за тоа како почнува љубовта и кога завршува таа.

      Во овие раскази за љубовта и таинственоста, меланхолијата и нежностите, копнежите и потрагите по возможен мир секогаш се открива напрегнатост која им дава посебна сила и драматургија. Тоа се раскази со впечатлив стил со силна психолошка основа.

      „Во што се вљубуваме е силна, мрачна и главно безнадежна книга. Единаесетте раскази на Симиќ меѓусебно многу се разликуваат, така што читателот на крајот има впечаток како да прочитал почетоци на единаесет различни книги. Ги поврзува авторскиот ракопис на Симиќ, некоја дополнителна елеганција на тагата“  - пишува Миљенко Јерговиќ за оваа книга.

      „Роман Симиќ во конкретен и препознатлив простор го испишал она што најдобро го работи: мала раскажувачка хроника на меѓучовечките односи. Мајстор на дијалогот и атмосферата, а најмногу прецизен аналитичар на неизговореното, писател кој не бега ниту од силна емоција. Роман Симиќ во расказите во оваа книга на занимлив начин ни покажува сè што се крие во премолченото.“ (Зоран Фериќ)

      Нарачај

Сјајно место за несреќа

Дамир Каракаш

250 мкд.

222 стр./ A5 формат (200x140)

      „Сјајно место за несреќа“ веќе е оценет како сјаен роман на неконвенционалниот хрватски писател со необичен живот, доброволец во Татковинската војна во Хрватска, воен известувач, „крал на црните хроники“, свирач на хармоника на париските улици.

      „'Сјајно место за несреќа' е роман за новата Европа и за старите односи на моќта, роман од дното на Европската унија' (Роберт Перишиќ), каде што емигрантскиот бран се снаоѓа...

Комо

Срѓан Валјаревиќ

КОМО

300 мкд

      „Комо“ е меѓу најчитаните и меѓу десетте српски романи во едицијата Сто словенски романи, наградуван, меѓу кои и со француската награда Prix des lecteurs du Var за 2011 година; пет години по појавата има девет изданија на српски јазик и е преведен на француски, германски, англиски, италијан­ски, словенечки, бугарски, албански, шпански и шведски.

      Приказната е автобиографска, а се однесува за писател кој добива книжевна стипендија и престој...

Сите црвенкапи се исти

Марко Видојковиќ
400 мкд.

(Виталова награда)

335 стр./ A5 формат (200x140)

      Роман на „српскиот Буковски“, уредник во „Плејбој“, контроверзен, но еден од најчитаните српски писатели во 21 век. Бестселер со седум изданија. Драматична и потресна приказна за една изгубена генерација, за животот меѓу стихијноста, демоните и пороците.

      Главниот јунак во романот, кој е главен лик и во другите книги на Видојковиќ и е авторовото алтер-его, го раскажува својот губитнички...

Молски акорди

Мирко Демиќ

100 мкд.

Награда „Иво Андриќ“ за 2008 година (Раскази)

134 стр./ A5 формат (200x140)

      „Иако во втор план, политиката е централна нишка која ги спојува овие раскази. Јунаците на приказната се политички протагонисти, нејзини робови, сопатници, а најчесто жртви. Неколкумина се истовремено писатели и фанатични политичари...

      Лудилото е, исто така, една од заедничките нишки на повеќето овие раскази. Било да се работи за лудилото кое настанува како последица на...