Македоника Литера

Три

Драго Гламузина

300 мкд 

Добитник на наградата на tportal.hr за најдобар роман во Хрватска во 2009 година

     „Ова е роман за љубовниците кои никогаш не се обичен љубовен пар – тие всушност секогаш се непар. Секогаш постои некој трет и сите по малку се трети.“ (Р. Перишиќ)
„Брачниот синџир некогаш е толку тежок што двајцата не може да го носат – потребни се ТРИ лица“.

     Набргу по објавувањето, романот на Гламузина наиде на извонреден прием и кај читателите и кај книжевната критика во Хрватска, добивајќи и награда за најдобар роман во Хрватска во 2008 година. За таквиот прием потврда се и следните искази за ова дело:

„Три е еден од најдобрите романи кои се појавиле во Хрватска во последните петнаесетина години.“ (Дамир Радиќ)

„Ова е роман за љубовниците кои никогаш не се обичен љубовен пар – тие всушност секогаш се непар. Секогаш постои некој трет и сите по малку се трети. Гламузина испишува слоевита, драматична приказна за љубовта која е сè, само не е рутинска. Три е роман без компромиси, приказна која се памети, жива провокација.“ (Роберт Перишиќ)

„Светот во овој роман, иако навидум е рапав и непријатен, нè вовлекува со неверојатна сила затоа што нуди патување низ духовниот пејзаж, кој ретко кој го искусил. Интригантска приказна за љубовта и измачувањето, љубомората и нежноста, опседнатоста и толеранцијата од која низ кревката душа зрачи елементарна човечност. Не се сеќавам дека некогаш некоја толку тешка книга сме ја читале толку лесно.“ (Зоран Фериќ)

„Одлична книга, сурова и нежна истовремено.“ (Рујана Јегер)

„Сè во овој роман е отворено, од структурата до односите меѓу ликовите, сè е со висок интензитет и не толерира читање на рати, туку „на екс“. (Јагна...

Тајната на Александар Македонски

Нелја Гулчук

550 мкд

552 стр., 200 х 140, 2014

Прочитај извадок

      Гулчук раска­жу­ва детално, педантно и непристрасно, корис­теј­ќи прилично богата факто­гра­фија за животот и за делото на најго­ле­миот војсководец на сите времиња – Александар Македонски. Светот го знае како ученик на Аристотел, цар на Македонија, голем воен стратег, најпознат завојувач којшто мечтаел да владее со сите народи што ја населуваат Земјата, како човек што никогаш не отстапувал од своите замисли, но во овај...

Песочна планина

Јоана Батор

300 мкд.

285 стр./ A5 формат (200x140)

      Песочна Планина претставува сведоштво за животот на Песочната Планина во Валбжих. Раскажана е судбината на три жени – баба, ќерка и внука. Приказните за нив почнуваат и завршуваат во различни времиња и места, иако сите се вплетуваат на Бабел, како што локалните жители ги нарекуваат зградите на Песочната Планина. Дејството се одвива во период од половина век – втората половина на минатиот век.

      Во приказните на Батор се...

Божествени дечиња

Татјана Громача

200 мкд

137 стр./ A5 формат (200x140)

Награда Владимир Назор за 2012;        

Награда „Јутарњи лист“ за 2012

      „Божествени дечиња е книга за душевните болести и за растројството на општеството. Таа гледа дека мајката не е луда, иако е болна, па нејзината болест во својата манифестација е поздрава од општественото здравје. Ќе речете: често сме слушнале некој да зборува така, да ги релативизира лудилото и општествениот разум.Но уште еднаш да се обидеме да ви кажеме: не е...

Небото на паднатите

Јуриј Полјаков

250 мкд.

170 стр./ A5 формат (200x140)

      Мега-хитот Небото на паднатите е еден од најчитаните романи на Полјаков, има петнаесет изданија на руски јазик и е продаден во стотици илјади примероци. Истовремено со излегувањето на македонското издание на книгата, се снимаше втор по ред игран филм според мотивите на ова дело.

      Ликовите во романот се обични човечки грешни души на коишто авторот, со својот карактеристичен стил на пишување, им дава малку демонска...