Македоника Литера

Небото на паднатите

Јуриј Полјаков

250 мкд.

170 стр./ A5 формат (200x140)

      Мега-хитот Небото на паднатите е еден од најчитаните романи на Полјаков, има петнаесет изданија на руски јазик и е продаден во стотици илјади примероци. Истовремено со излегувањето на македонското издание на книгата, се снимаше втор по ред игран филм според мотивите на ова дело.

      Ликовите во романот се обични човечки грешни души на коишто авторот, со својот карактеристичен стил на пишување, им дава малку демонска, малку ангелска природа, и суптилно, но доволно храбро, ни опишува колку парите можат да ја разорат човечката душа. Љубовта помеѓу младиот бизнисмен и неговата секретарка, која авторот ја вткајува во приказната е една чудна, фатална, трагична и слепа љубов, пронижана со неверства, казнувања и меѓусебна зависност, но за денешното современо време многу реална. Сарказмот, луцидноста и ненаметливиот хумор, алузиите, богатиот јазик и комплексноста на ликовите, го прават романот повеќе од обична љубовна приказна. Тој е огледало на парадоксот на современото живеење, или како што вели самиот автор, романот претставува само еден „гротескен реализам“ („...Жената – всушност е припитомена птица грабливка. Колку зајаци ќе улови кога ќе биде пуштена на слобода, е нејзин проблем, но по првиот свиреж на господарот, таа е должна да му застане на рака, која за секој случај е заштитена со ракавица од дебела кожа. Да седи таму и да чека наредба.“)

      Јуриј Полјаков (1954) е за најпознатото име на современата руска литература – романсиер, поет, драмски автор, филмски сценарист. Неговите дела се ултра популарни, преведени на многу јазици, според кои се снимени и сè уште се снимаат филмови, и се играат претстави во театрите. Литературната...

Дневник на друга зима

Срѓан Валјаревиќ

200 мкд

194 стр./ A5 формат (200x140)

      „Дневник на друга зима“ (2005) на Срѓан Валјаревиќ беше вклу­чен во десетте најдобри романи во југоисточна Европа во 2006 година, а доби и неколку книжевни награди во Србија.

      Валјаревиќ има необична животна приказна. Во ова дело пишува за секој свој чекор на повторното раѓање и проодување по тешка болест, од која станува неподвижен. Главното дејство во рома­нот е оде­њето. Поточно повторното проодување. Оваа про­за е...

Неколку денови од август

Мирјана Дуганџија

200 мкд.

197 стр./ A5 формат (200x140)

      Романот Неколку денови од август беше сметан за едно од најдобрите прозни дела во 2011 година во Хрватска – беше финалист на четири високи награди.

      Се одликува со висок естетски вдахновен и лиричен израз. Има сложена и амбивалентна раскажувачка структура, го опфаќа емотивното и рационалното, внатрешното и надворешното, приватното и јавното, личното и семејното. Неколку денови од август е сложен роман за личност...

МОРА ДА РАЗГОВАРАМЕ

Тања Мравак

МОРА ДА РАЗГОВАРАМЕ

150 мкд

Награда „Јутарњи лист“ за 2010

      „Мора да разговараме“ е дебитантска книга на Тања Мравак, која освен што ја доби наградата на „Јутарњи лист“, веднаш, како ретко која книга во последните години во хрватската литература, доби бројни и позитивни одгласи од критиката.

      Таа е книжевното изненадување во Хрватска во 2011 година, не само со добивањето на таа награда, туку за критиката и пред добивањето на наградата – за кусо време се...

Мирна улица, дрворед

Нада Гашиќ

250 мкд 

257 стр./ A5 формат (200x140)

      За својот прв роман Мирна улица, дрворед Нада Гашиќ е добитник на Наградата „Славиќ“ на Друштвото на хрватските писатели за најдобро дебитантско дело на годината, а за својот втор роман Вода, пајажина е наградена со престижната Награда на Град Загреб и со највисоката државна награда во културата „Владимир Назор“ за најдобро книжевно остварување во 2010 год.

      Делата на Гашиќ беа во финале и на неколку други награди. Освен...