Македоника Литера

Светлина

Торгни Линдгрен

300 мкд.

220 стр./ A5 формат (200x140)

      „Светлина“ започнува со страшна епидемија која опустошува едно село на северот на Европа, при што ќе преживеат само неколкумина жители. Болеста со себе ги однесла и сите морални претстави и чувството за правичност меѓу луѓето.

      Селскиот столар Коник се залага за воспоставување ред и законитост. Еден ден во селото доаѓа туѓинец за утврди дали жителите сè уште поседуваат способност да дадат придонес за кралството. Но и тој ќе биде погоден од општото беззаконие. Кога Кониковата сопруга ќе го привлече со својата убавина, нема да може да му се спротивстави на предизвикот. Но столарот има и една свиња која во мигот на љубовната игра на туѓинецот со неговата сопруга, ќе тргне низ селото по храна и се случува страшен злостор, па свињата мора да биде изведена пред лицето на правдата...

      Во овој алегориски роман авторот им дава крупно значење на моралните дилеми поврзани со некои од суштествените животни прашања. Заедно со „Патот на светлината“ и „Бумбаровиот мед“, овој роман му носи интернационална слава на Торгни Линдгрен – еден од најзначајните шведски стилисти и најпреведуваните современи шведски писатели во изминативе две децении. Негови дела се преведени на повеќе од 30 јазици. Од 1991 година е член на 18-члената Шведска академија во Стокхолм, која ја доделува Нобеловата награда за литература.

      Нарачај

Три

Драго Гламузина

300 мкд 

Добитник на наградата на tportal.hr за најдобар роман во Хрватска во 2009 година

     „Ова е роман за љубовниците кои никогаш не се обичен љубовен пар – тие всушност секогаш се непар. Секогаш постои некој трет и сите по малку се трети.“ (Р. Перишиќ)
„Брачниот синџир некогаш е толку тежок што двајцата не може да го носат – потребни се ТРИ лица“.

     Набргу по објавувањето, романот на Гламузина наиде на извонреден прием и кај...

Тајната на Александар Македонски

Нелја Гулчук

500 мкд

Прочитај извадок

      Гулчук раска­жу­ва детално, педантно и непристрасно, корис­теј­ќи прилично богата факто­гра­фија за животот и за делото на најго­ле­миот војсководец на сите времиња – Александар Македонски. Светот го знае како ученик на Аристотел, цар на Македонија, голем воен стратег, најпознат завојувач којшто мечтаел да владее со сите народи што ја населуваат Земјата, како човек што никогаш не отстапувал од своите замисли, но во овај роман Александар Македонски...

Песочна планина

Јоана Батор

300 мкд.

285 стр./ A5 формат (200x140)

      Песочна Планина претставува сведоштво за животот на Песочната Планина во Валбжих. Раскажана е судбината на три жени – баба, ќерка и внука. Приказните за нив почнуваат и завршуваат во различни времиња и места, иако сите се вплетуваат на Бабел, како што локалните жители ги нарекуваат зградите на Песочната Планина. Дејството се одвива во период од половина век – втората половина на минатиот век.

      Во приказните на Батор се...

Божествени дечиња

Татјана Громача

200 мкд

137 стр./ A5 формат (200x140)

Награда Владимир Назор за 2012;        

Награда „Јутарњи лист“ за 2012

      „Божествени дечиња е книга за душевните болести и за растројството на општеството. Таа гледа дека мајката не е луда, иако е болна, па нејзината болест во својата манифестација е поздрава од општественото здравје. Ќе речете: често сме слушнале некој да зборува така, да ги релативизира лудилото и општествениот разум.Но уште еднаш да се обидеме да ви кажеме: не е...