Македоника Литера

Тајната во нивните очи

Едуардо Сачери

300 мкд.

264 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

      „Тајната во нивните очи“ на Едуардо Сачери е роман во кој низ очите на главниот лик Бен­хамин Чапаро, судски служ­беник од Буенос Аирес, е рас­кажана приказната која оставила најголема трага во неговиот живот.

      Овој трилер, виртуозно раскажан од Сачери, го прикажува долгогодишното разрешување на еден грозен чин од времето на турбулентната и крвава политичка ситуација во Аргентина во 70-тите години на минатиот век.

      Филмската адаптација на овој роман ја доби наградата оскар за најдобар странски филм во 2010 година. Сачери, заед­но со режисерот Хуан Хосе Кампанеља, е сценарист на фил­мот. Во 2015 година овој роман доби уште една екранизација, овојпат во холивудска продукција.

      Во центарот на дејството, кое се одвива во 70-тите годи­ни на дваесеттиот век, во мермерните простории на еден арген­тин­ски суд, се секретарот Бенхамин Чапаро и неговиот алко­хо­лизиран при­ја­­тел Пабло. Приказната на Едуардо Саче­ри почнува три деце­нии подоцна, кога Чапаро, веќе пензио­нер, има доволно време да ја преосмисли и да ја напише таа при­каз­на која не му излегува од умот. Додека се обидува да пишува книга за случајот, триесет години подоцна, пензионираниот Чапаро се присетува на дета­ли­те од истрагата за силувањето и убиството на младата жена во нејзината спална соба. Како што навлегува во мина­тото, Чапаро исто така се сеќава и на почетоците на него­вата долга и навидум неостварлива и сè уште неоства­ре­на љубов кон Ирене Орнос, некогаш само практикантка, а сега угледна судијка.

      Романот е преведен на повеќе јазици, меѓу кои и на англиски, португалски...

Констанца Ринг

Амалија Скрам

300 мкд

Прочитај извадок

      „Констанца Ринг“ е првиот роман на норвешката писателка Амалија Скрам (1846-1905), објавен во 1885 година и неодминлив во класичната скандинавска и светска литература. Контрoверзен и експлицитен, романот им е посветен на сексот, неверството, бракот, правата на жената и моралната хипокризија.

      Во него е раскажана приказна за млада жена – главната хероина, која очајно се спротивставува на силите кои го воспоставуваат животот на...

Темно, речиси ноќ

Јоана Батор

300 мкд

448 стр./ A5 формат (200x140)

Награда НИКЕ 2013

      Прочитај извадок

      Алиција, позната новинарка, која работи за еден од најголемите весници во Варшава (главниот јунак во овој роман), се враќа до својот роден град Валбжих да направи репортажа за трите исчезнати деца.

      Краткото враќање дома во неа ќе ги разбуди старите убави, но и болни сеќавања од своето минато. Во овој град Алиција ќе тргне во потрага по исчезнатите деца, но и во потрага по...

Свежо обоено

Јосип Млакиќ

200 мкд

Награда „Владимир Назор“ 2015

      Во романот Свежо обоено Јосип Млакиќ со едноставен но ефективен и култивиран стил, го опишува тешкиот и опасен пат по кој една мајка и нејзината  шестгодишна ќерка, бегаат пеш од едно мало место за време на воените дејствија во Босна. Вооружани само со малку храна и еден пиштол, тие тргнуваат во борбата за опстанок, додека мајката хранета со неизмерната љубов кон сопственото чедо, со сета сила се труди да го одбрани од надворешниот...

Украдена љубов

Дача Мараини

250 мкд

      Дача Мараини е најпозната италијанска писателка во светот, добитник на високи награди и кандидат за Нобеловата награда за литература. За романот „Украдена љубов“ (L’Amore rubato, 2012 год.) веднаш по објавувањето ја доби наградатa од Фондацијата Кампиело (Premio Fondazione Il Campiello). Книгата е брзо прифатена од читателите во Италија – само во првите четири недели од издавањето достигна пет изданија.

      Осумте живи, реални и безвремени...