Македоника Литера

Фабрика на смртта

Анджеј Барт

250 мкд.

171 стр./ A5 формат (200x140)

      И кога веќе се тврди дека за холокаустот повеќе не може да се напише нешто ново, романот „Фабрика на смртта“ од Анджеј Барт се појави со иновативен начин на пишување за холокаустот.

      Авторот го води читателот во суптилно интертекстуално патување како сведок на страшните исповеди на луѓето кои се одговорни за трагедијата на Евреите.

      Анджеј Барт совршено ја претставува една од најконтроверзните фигури на холокаустот, Хаим Мордехај Румковски, ставајќи пред своите читатели сложена дилема – дали стратегијата на помало зло може да се оправда кога станува збор за човечкиот живот? Неговото раскажување создава вознемирувачка и заглушувачка атмосфера која потсетува на „Процес“ и „Замок“ од Кафка. Впрочем, сестрите на Франц Кафка се појавуваат во оваа книга како жртви на холокаустот, депортирани во лоѓанското гето, управувано од Хаим Румковски.

      Преку романот, освен историјата на лоѓанското гето, Барт дава и слика на градот што сега живее, во негова сенката на минатото – дава необична пара­лела на обичниот секојдневен живот и страшното минато.

      Нарачај

Правек и другите времиња

Олга Токарчук

200 мкд.

329 стр./формат 120x170

      Нестандардно напишан, но извонреден роман. Ги има добиено сите можни книжевни награди во Полска, меѓу кои и најпрестижната награда за литература во Полска – Нике '97 (награда на читателите). Награден е и со Златно перо за превод.

      Правек се нарекува имагинарниот свет што го има создадено Олга Токарчук во својот роман. Тоа е едно просечно полско село, но во исто време и центар на универзумот, еден жив...

Ѓубре

Војќех Кучок
200 мкд.

131 стр./ A5 формат (200x140)

(Добитник на највисоката награда во Полска НИКЕ)

      Бестселер, неколкупати наградуван роман и преведен на 15 јазици.

      „Ѓубре“, кој има поднаслов „Антибиографија“, е сурова приказна за трагедијата на едно дете, за семејната бруталност, страдањето и тешкото детство. Во хуморот има тага, во трагедијата – комедија, во гротеската – фарса. Во спомените од детството се патува по пеколот, а не по чудесните предели на фантазијата и...

Анастасиа

Далибор Шимпрага

250 мкд.

286 стр./A5 формат (200x140)

     

   Награда „Т-портал” за најдобар роман во Хрватска во 2008 година  Роман со неколку паралелни приказни, едната директно поврзана со Македонија, а во другите секогаш се наѕира темата Македонија...

      „Немам `роднински` врски со споменатите места, романот не е автобиографски. Мене ми беше важно приказната во еден дел да има врска со Македонија, значи, не со некоја неименувана словенска земја на Балканот. Македонија нам од...

Нигде, одникаде

Беким Сејрановиќ

300 мкд.

230 стр./ A5 формат (200x140)

Награда „Меша Селимовиќ” за најдобар роман објавен во 2008 година на подрачјето на Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија и Црна Гора

      Автобиографска приказна за осаменото растење во разни културни светови и за потрагата по идентитетот.

      Главниот јунак често го менува местото на живеење и често се сели. Расте во Босна, тинејџерските години ги минува во Хрватска, а потоа заминува во егзил во Норвешка. Се обидува да...