Македоника Литера

Правек и другите времиња

Олга Токарчук

200 мкд.

329 стр./формат 120x170

      Нестандардно напишан, но извонреден роман. Ги има добиено сите можни книжевни награди во Полска, меѓу кои и најпрестижната награда за литература во Полска – Нике '97 (награда на читателите). Награден е и со Златно перо за превод.

      Правек се нарекува имагинарниот свет што го има создадено Олга Токарчук во својот роман. Тоа е едно просечно полско село, но во исто време и центар на универзумот, еден жив човечко-животински-растителен организам којшто се бори, преживува и се врти во постојаниот процес на изумирање и преродување. Приказната за Правек претставува приказна за човештвото. Токарчук во овој роман создава неприкосновено единство меѓу мислата и материјата, објективното и субјективното, природата и цивилизацијата, филозофијата и секојдневниот живот, промените и повторливоста.

      Во овој роман центарот на вниманието се сложените судбини на ликовите, а сврзувачкото ткиво, елемент на кој му се потчинуваат животните истории на сите суштества, е времето. Оттаму дејството на романот се дели на поглавја кои се нарекуваат: „Времето на Геновева“, „Времето на Михаил“, „Времето на Миша“ итн. Времето на романот може да се третира како двопланско. Дејството почнува во 1914 г. и се доведува до сегашноста, ги опфаќа сите повеќе или помалку значајни настани во историјата на Полска и светот во 20 век, но на тоа време му е дадено едно универзално значење. Сето тоа може да се случува „кога било и каде било“.  „Времето“ на животот на претставниците на трите поколенија жители на Правек ги определува најважните историски епизоди на 20 век. Од перото на Олга Токарчук излегува еден вид роман-епопеја, но за овие настани таа никогаш не зборува непосредно, туку секогаш низ...

Ѓубре

Војќех Кучок
200 мкд.

131 стр./ A5 формат (200x140)

(Добитник на највисоката награда во Полска НИКЕ)

      Бестселер, неколкупати наградуван роман и преведен на 15 јазици.

      „Ѓубре“, кој има поднаслов „Антибиографија“, е сурова приказна за трагедијата на едно дете, за семејната бруталност, страдањето и тешкото детство. Во хуморот има тага, во трагедијата – комедија, во гротеската – фарса. Во спомените од детството се патува по пеколот, а не по чудесните предели на фантазијата и...

Анастасиа

Далибор Шимпрага

250 мкд.

286 стр./A5 формат (200x140)

     

   Награда „Т-портал” за најдобар роман во Хрватска во 2008 година  Роман со неколку паралелни приказни, едната директно поврзана со Македонија, а во другите секогаш се наѕира темата Македонија...

      „Немам `роднински` врски со споменатите места, романот не е автобиографски. Мене ми беше важно приказната во еден дел да има врска со Македонија, значи, не со некоја неименувана словенска земја на Балканот. Македонија нам од...

Нигде, одникаде

Беким Сејрановиќ

300 мкд.

230 стр./ A5 формат (200x140)

Награда „Меша Селимовиќ” за најдобар роман објавен во 2008 година на подрачјето на Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија и Црна Гора

      Автобиографска приказна за осаменото растење во разни културни светови и за потрагата по идентитетот.

      Главниот јунак често го менува местото на живеење и често се сели. Расте во Босна, тинејџерските години ги минува во Хрватска, а потоа заминува во егзил во Норвешка. Се обидува да...

Пустини

Раде Јарак

120 мкд.

144 стр./A5 формат (200x140)

Награда „Јутарњи лист“ за најдобра прозна книга во Хрватска во 2009 година

       Пустини ги содржи и фикцијата и автобиографијата. За него авторот вели дека е сиот негов живот.

      Тоа е роман хибрид, кој излегува од класичните дефинирања на жанрот. Тоа е роман во којшто стварноста ја отвора потсвеста и во којшто се испреплетени стварното и фикцијата, субјектот и објектот, со извонредно сугестивни описи на амбиентот и на...