Македоника Литера

12 жени. Гласови

Антологија на јужнословенска женска проза
(Избор: Весна Мојсова Чепишевска)


200 мкд.

253 стр./ формат 170x120

      Антологиски избор на нова проза од јужнословенските авторки: Јадранка Владова, Елена Алексиева, Здравка Ефтимова, Мирјана Новаковиќ, Звонка Газивода, Драгана Кршенковиќ Брковиќ, Јасмина Мусабеговиќ, Фадила Нура Хавер, Лидија Вукчевиќ, Јулијана Матановиќ, Татјана Громача и Мојца Кумердеј.

Тројца за никаде

Ива Херцикова, Халина Павловска, Михал Вивег

Тројца за никаде

150.00 ден. 

 228 стр./ формат 120*170

         Роман за триаголниците. Овој необичен и интересен роман на популарните чешки автори е еден од најчитаните романи во Чешка во последниве неколку години.

Секој од тројцата автори посебно пишува „во името“ на својот лик, а кога почнале да пишуваат однапред ги знаел само имињата, годините, професијата на ликовите и состојбата „на својот херој“. Херцигова, Вивег и Павловска една...

Жената oд барот

Диана Чули

150 мкд.

164 стр./ A5 формат (200x140)

      Љубовен роман. Овојпат романсата е нарушена од реалноста во транзициското посткомунистичко време. За ова дело авторката ја доби наградата Автор на годината 2007.