Македоника Литера

Никогаш повеќе!

Катажина Грохола

НИКОГАШ ПОВЕЌЕ!

300 мкд

      Наградуван, филмуван и преведуван роман.
Модерна приказна за модерни жени. Роман напишан од жена за жените кои секаде се соочуваат со слични проблеми и перипетии, но не се откажуваат од своите соништа.

      Своевиден водич за тоа што треба да се очекува од потрагата по големата љубов.

      Овој роман, кој е меѓу најпопуларните полски романи во почетокот на овој век, ги опишува прежи­ву­вањата на една напуштена жена која пронаоѓа сила во себе, за да може да обезбеди подобар живот за себе и за својата ќерка тинејџерка. Во трката да создаде нов дом за себе и за својата ќерка, таа неуморно се преиспитува себеси и женскиот род, притоа барајќи ја и чекајќи ја својата вистинска љубов. Пред да ја најде својата голема љубов таа преживува низа непријатни ситуации и проблеми. Иако ова е книга со среќен крај, сепак читателот ќе го остави да размислува за својата или за туѓата љубовна  врска, за разликите на половите и за тоа што сакаат мажите и жените. Книгата е еден вид водич низ тоа што треба да се очекува од својата љубов и колку вреди да се жртвува за неа. Тоа е роман напишан од жена за жените кои секаде во светот се судираат со неверствата, напуштањето и повторното градење на своите животи. Иако повредена, главната хероина Јудита, никако не се откажува од својот сон да го сретне мажот од своите соништа. Она што Катажина Грохола го истакнува во оваа книга е дека и покрај сите перипетии во својот живот жената никогаш не треба да се откажува од своите соништа.

      За романот, и за приказната што ја раскажува во него, авторката пишува:

      „Јудита ја привршува триесет и седмата година, со огорченост си го приспомнува мажот кој ја изневерил, и неизмерно...

Валкани приказни

Моника Пјонтковска

Валкани приказни

200 мкд

      Заедничкиот именител на дванаесетте раскази во „Валкани приказни“ е тематската нишка: подлоста, расипаноста, злобата, суровоста и злото кои можат да се појават во секое време, на секое место и кај секој човек.

      Главните јунаци се различни луѓе кои припаѓаат на различни социјални групи, кои пак застрануваат по лош пат или на некој начин се поврзани со злосторства. Мотивот за нивните постапки е различен. Некогаш тоа е погрешниот поглед...

Три

Драго Гламузина
Три
(Добитник на наградата на tportal.hr за најдобар роман во Хрватска во 2009 година.)
250.00 ден. 

         „Ова е роман за љубовниците кои никогаш не се обичен љубовен пар – тие всушност секогаш се непар. Секогаш постои некој трет и сите по малку се трети.“ (Р. Перишиќ)
„Брачниот синџир некогаш е толку тежок што двајцата не може да го носат – потребни се ТРИ лица“.

Набргу по објавувањето, романот на Гламузина наиде на извонреден...

Добро е, убаво е

Ивица Пртењача
Добро е, убаво е
150.00 ден.
         Роман со современа приказна за меланхолијата, депресијата и осаменоста, но пред сё за љубовта, па и за сексот.

Во неа главните координати се младиот писател, една книжарница, еден секогаш празен стан, млада сосетка, средношколка, смс-пораки, дежурство зад шпионката... Меѓу тие координати авторот го создава светот на  главниот лик – осаменик и фантазер, соочен со меланхолијата и копнежите за доброто и убавото... 

Московијада

Јуриј Андрухович

МОСКОВИЈАДА

100 мкд

      Постмодернистичка проза, роман на стравот, ужасот и хаосот. Роман за залезот на Советскиот Сојуз и за разнобојното подземје на московскиот режим.

      Жестока транзициона гротеска, за смртта на поединецот, за обезвреднувањето на човечноста, за чувството на националната загубеност и преиспитувањето на идентитетот.

      Нарачај